Feladta magát a párizsi vérengzés legfiatalabb gyanúsítottja

Feladta magát szerda éjjel a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségében elkövetett vérengzés egyik végrehajtója - értesült az AFP francia hírügynökség.

A "megbízható forrásokra" hivatkozó jelentés szerint a legfiatalabb terrorista, a 18 éves Hamyd Mourad jelentkezett önként az egyik rendőrőrsön az észak-franciaországi Charlesville-Mézieres-ben.

Két társa, a Kouachi-fivérek, továbbra is szökésben vannak.

epa04550283 Two undated handout pictures released by French Police in Paris early 08 January 2015 show Cherif Kouachi, 32, (L) and his brother Said Kouachi, 34, (R) suspected in connection with the shooting attack at the satirical French magazine Charlie Hebdo headquarters in Paris, France, 07 January 2015. French police on 08 January 2015 released an appeal to the public for information, with photos of Cherif Kouachi and his brother, Said Kouachi.  EPA/FRENCH POLICE / HANDOUT MANDATORY CREDIT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Cherif Kouachi (32 éves) és Said Kouachi (34 éves). Fotó: EPAA rendőrség néhány órával korábban azonosította a 12 halálos áldozatot követelő merénylet végrehajtóit. Közülük a 32 éves Chérif Kouachit 2005-ben már bebörtönözték, amiért részt vett egy Irakba dzsihadistákat küldő csoport tevékenységében. Chérif és két évvel idősebb bátyja, Said, francia állampolgárok.

A sajtójelentések szerint több helyszínen csütörtök hajnalban is folytatódott a gyanúsítottak utáni rendőrségi hajtóvadászat. A hatóságok hivatalos körözést adtak ki a két Kouachi ellen, közölve fényképeiket is.

A három férfit gyanúsítják azzal, hogy a Charlie Hebdo szerkesztőségében illetve annak közelében lelőttek 12 embert. Az áldozatok közül tízen a lap alkalmazottai - így Stéphane Charbonnier (Charb) igazgató-főszerkesztő és négy másik karikaturista is -, ketten pedig rendőrök voltak.

Az élclap szerkesztősége ellen már korábban is intéztek támadást. Az épületre 2011 novemberében gyújtóbombát dobtak, miután a lap Mohamed prófétát ábrázoló rajzokat közölt.

Az újság egyik legutóbbi üzenetében a Közel-Keleten előrenyomuló, Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőjén gúnyolódott. A támadást mindazonáltal semmilyen szervezet nem vállalta magára.

A szerdai vérengzést a világ számos vezetője (köztük a magyar vezetők) és az ENSZ Biztonsági Tanács is elítélte.

Francois Hollande államfő a merénylet miatt csütörtökre nemzeti gyásznapot rendelt el. Szerda este Franciaország számos városában több mint százezren tömegrendezvényeken emlékeztek meg az áldozatokról, és külföldön is sok helyütt tartottak tüntetéseket a párizsi vérengzés miatt.

Megtámadták egy szatirikus hetilap székházát Párizsban


Sok karikaturista rajzzal reagált francia kollégáinak lemészárlására

Sok karikaturista rajzban kívánta elmondani érzéseit azt követően, hogy szerdán Párizsban, a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztőségében fegyveresek hidegvérrel lemészárolták öt kollégájukat és hét másik embert.

A The Canberra Times című ausztrál napilap rajzolója, David Pope a Twitter közösségi oldalon tette közzé friss képét, amely egy élettelen karikaturistát ábrázol, valamint mellette egy csuklyás fegyverest, akinek kezében még füstöl a puska, és azt mondja: "Először ő használta a fegyverét".

Az indiai Mandzsul egy, az Eiffel-tornyon felrobbanó repülőgépet rajzolt, a torony csúcsát viszont egy töltőtoll hegyeként tüntette fel.

A The Daily Telegraph című brit napilap karikaturistája, Christian Adams egy üres képet közölt, azzal a felirattal, hogy Szélsőségesek által jóváhagyott karikatúra.

A Telegraph másik rajzán két fegyveres látható, akik közül az egyik azt mondja a másiknak: "Vigyázz, lehet, hogy toll van nála!".

A vezető amerikai lapok tartózkodtak attól, hogy Mohamed prófétát ábrázoló, az iszlám vallásúak szemében sértőnek számító gúnyrajzot közöljenek. Több internetes sajtóorgánum azonban leközölt néhány olyan karikatúrát, amelyek korábban a Charlie Hebdóban jelentek meg.

A francia lap szerkesztőségét három, gépkarabéllyal felfegyverzett terrorista támadta meg. Csütörtök hajnali közlések szerint mindhármukat azonosították, és egyikük időközben fel is adta magát a rendőrségen. A még menekülőben lévő támadók egyike a hatóságok számára már ismert dzsihadista.

Obama amerikai segítséget ajánlott Hollande-nak a tettesek felkutatásához

Az illetékes amerikai hatóságok segítségét is felajánlotta Barack Obama amerikai elnök Francois Hollande francia államfőnek a párizsi vérengzés elkövetőinek azonosításában szerda éjjeli telefonbeszélgetésük során.

A Fehér Ház közlése szerint Obama szolidaritását fejezte ki, és megerősítette, hogy az Egyesült Államok a francia nép oldalán áll.

Az amerikai elnök már korábban nyilatkozott a Charlie Hebdo magazin szerkesztőségében elkövetett akcióról, hitványnak és gonosznak minősítve azt. Hozzátette, hogy a merénylők a sajtószabadság ellen is támadást intéztek.

John Kerry külügyminiszter szintén szolidaritásáról biztosította a francia embereket, és hangoztatta: az Egyesült Államok eltökélten együttműködik Párizzsal a szélsőséges irányzatok elleni fellépésben.

Hollande a telefonbeszélgetésben megköszönte Obamának a támogatást, és tájékoztatta partnerét arról, hogyan áll a tettesek utáni hajtóvadászat, illetve milyen a sérültek állapota - közölte még az amerikai elnök hivatala.

A párizsi terrortámadásban 12 ember meghalt, 11-en megsebesültek, közülük négyen válságos állapotban vannak. Évtizedek óta ez volt a legsúlyosabb terrorcselekmény Franciaországban.

Putyin telefonon fejezte ki részvétét Hollande-nak

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon felhívta Francois Hollande francia államfőt, és legőszintébb részvétét fejezte ki a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége ellen elkövetett terrortámadás miatt - közölte szerda este a Kreml sajtószolgálata

"Az orosz vezető elítélte a barbár tettet, és reményét fejezte ki, hogy megtalálják az elkövetőket, és megkapják méltó büntetésüket" - áll az elnöki sajtószolgálat közleményében.

Vlagyimir Putyin kérte Francois Hollande-ot, tolmácsolja mély részvétét a halottak hozzátartozóinak és kívánjon nevében mielőbbi gyógyulást a sebesülteknek.

Francois Hollande köszönetet mondott Putyinnak a baráti érzésekért.

A Mohamed prófétáról karikatúrákat megjelentető Charlie Hebdo című hetilap szerkesztőségét három gépkarabéllyal felfegyverzett terrorista támadta meg. A legfrissebb adatok szerint tizenkét ember meghalt - köztük kilenc újságíró -, tizenegy ember megsebesült.

La Libre Belgique: Mindannyian Charlie-k vagyunk

Fekete címlappal, "Mindannyian Charlie-k vagyunk" felirattal jelent meg csütörtökön Belgium második legnagyobb francia nyelvű napilapja, a la Libre Belgique.

Az újság 16 oldalt szentelt a szerdai párizsi vérengzésnek. A lap a támadás mérlegét szörnyűségesnek, az általa keltett lökéshullámokat pedig globálisnak nevezi.

A lap publicistája, Francis Van de Woestyne új szeptember 11-éről ír, utalva a 2001-ben az Egyesült Államok ellen elkövetett merényletekre, és arra int: a terroristák újra le fognak csapni.

Hiba volna, ha egy maroknyi, semmit sem tisztelő szélsőséges tettei alapján általánosítanánk minden muszlimmal kapcsolatban.

"A gyilkosokat fel kell kutatni, le kell tartóztatni és el kell ítélni. Szigorúan. Ha nem cselekszünk, sosem lesz fegyvernyugvás" - hangsúlyozva ugyanakkor, hogy ha "háborúba megyünk", azzal a támadás kitervelői győznek, a gyűlölet pedig sosem lehet válasz a gyűlöletre, de a naivitás sem.

A szerző szerint különleges jelentősége van annak, hogy a támadás célpontjai újságírók voltak, a sajtó és a humoristák elleni támadás a demokrácia egyik alappillérre elleni merénylet.

A lap nagy terjedelemben mutatja be az "elszántan független" Charlie Hebdo tevékenységét, amelyet a szélsőségesek esküdt ellenségének nevez, és amely 2001 óta a politikusok és a szélsőjobboldal után a vallási fanatikusokat, a muszlim radikálisokat is maró humorának céltáblájává tette.

Az újság a belga terrorfenyegetettséget értékelő és elemző testület, az OCAM vezetőjét, André Vandorent is megszólaltatta, aki szerint Párizsban "pontosan ugyanaz" történt, mint tavaly a brüsszeli zsidó múzeumnál, szerinte ezzel a szélsőségesek semmilyen új határt nem léptek át. Vandoren tudatta, hogy egyes helyeken Belgiumban is a harmadik szintre emelték a terrorkészültséget, de nem mondta meg, hogy pontosan hol.

Az OCAM vezetője szerint a kanadai parlament elleni támadás és a sidney-i kávézó elleni merénylet is illeszkedik ebbe a sorba.