Sopronban is járt a Szent Korona

Kevesen tudnak arról, hogy Sopron is koronázóváros, és a városban négyszer is járt a legfőbb nemzeti ereklye. Annak újkori történetét egyébként külön csoport kutatja. Most megjelent kiadványuk címe: A Szent Korona Sopronban.

A Szent Korona négyszer is eljutott Sopronba, a városban mintegy „két hónapot töltött” a legfőbb nemzeti ereklye – jelentette ki Pálffy Géza, az MTA „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője az M1 Ma reggel című műsorában.

Erről szerinte a nagyközönség, de még a soproniak is alig tudtak valamit. Ezt tárja fel egyébként a kutatócsoport egyik kiadványa, melynek címe: A Szent Korona Sopronban. Kevésbé ismert az is, hogy Székesfehérvár, Budapest és Pozsony mellett Sopron is koronázó város, ahol egy magyar királyt és két királynét koronáztak.

Beszélt arról is, hogy a Szent Korona korai időszaka, a keletkezése iránt mindig érdeklődtek a magyarok, de az újkori története valahogy feledésbe merült. Felhívta a figyelmet arra, hogy az általa vezetett kutatócsoport azért jött létre, hogy a Szent Korona a mohácsi csata és az utolsó koronázás közötti történetét feltárja.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is: Sopronban egyébként a Szent Korona „járt” az akkor parlamentként működő városházán, az uralkodó szállásán, és járt egy polgárházban is. A tulajdonos polgárasszony pedig később adómentességet kapott azért, mert az ú házában őrizhették a Szent Koronát.

A legfőbb ereklye őrzési helye egyébként a középkorban Visegrádon volt, 1608-tól 1784-ig pedig Pozsonyban.