Mélyben a kékúszójú tonhal ára

Csak 4,5 millió jenért (tízmillió forint) kelt el egy 180 kilós példány a világ legnagyobb halpiaca, a tokiói Cukidzsi idei szezonnyitó árverésén. Bár a faj veszélyeztetettnek számít, állománya az utóbbi időben megerősödött.

A győztes licitáló egy szusiétteremláncot működtető cég, a Kiyomura Co., amely 2013-ban rekordösszeget, 155,4 millió jent (akkori árfolyamon 380 millió forintot) fizetett egy 222 kilogrammos kékúszójú tonhalért (Thunnus thynnus). Azóta jócskán csökkent a tonhal ára: 2014-ben a nyitó árverés legnagyobb, 230 kilogrammos halát szintén a Kiyomura 7,36 millió jenért (16,3 millió forint) vásárolta meg.

Idén nagyobb mennyiségben került tonhal a piacra. "Azt gondoltam, ennél azért magasabb lesz az ára - jegyezte meg Kimura Kijosi, a Kiyomura elnöke. - De azért nagyon elégedett vagyok, mert ez a legjobb hal, formás és jó zsíros." A szerte a világon lehalászott tonhal 80 százalékát Japánban fogyasztják el, főleg szusi és szasimi alapanyagaként. Bár a faj veszélyeztetettnek számít, állománya az utóbbi időben megerősödött.