Mozgósít Franciaország

Mozgósításra szólította fel a nemzetközi közösségét szerda este Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter annak megakadályozása érdekében, hogy a líbiai dzsihadista "menedékből" az egész térséget destabilizáló és Európát fenyegető tényező váljék.

"Ami Líbiában történik, sem több, sem kevesebb, mint egy dzsihadista 'menedék' újjáéledése politikai és biztonsági káosz közepette az európai kontinens közvetlen közelében" - jelentette ki a miniszter, aki a csádi N'Djamenában állomásozó francia egységeknél töltötte a szilvesztert.

"Súlyos hiba lenne, ha a nemzetközi közösség tétlenül szemlélné egy ilyen terrorista fészek kialakulását a Földközi-tenger szívében. Ezt nem fogadhatjuk el" - tette hozzá Jean-Yves Le Drian.

A miniszter csütörtökön előre be nem jelentett látogatást tett Niger Líbiához közeli északi részében, Madamában, az általa líbiai dzsihadista menedéknek nevezett térség közelében. Egy épülő francia támaszpontot nézett meg, amelynek feladata a szélsőséges fegyveresek elleni fellépés segítése, valamint a fegyvercsempészet megakadályozása lesz. A támaszpont a tervek szerint tavasszal készül el.

Félő, hogy három évvel Moammer Kadhafi rendszerének megdöntése után a hatalomért küzdő iszlamista milíciák és a kormányerők martalékául esett Líbia totális háborúba süllyed.

A káoszt kihasználva a Maliból elűzött iszlamista maffiacsoportok bevették magukat Líbia déli részébe, ahol háborítatlanul tevékenykednek. Ezenkívül az Iszlám Állam szélsőséges fegyveres szervezet is kapcsolatba lépett észak-líbiai dzsihadistákkal.

"Mindenkinek mozgósítania kell. A megoldást azonban leginkább - a lehetőség szerint - a líbiaiaknak kell megtalálniuk" politikai keretek között - mondta a miniszter.

Az ENSZ líbiai támogató missziója (UNSMIL) január 5-re igyekszik tárgyalóasztal mellé ültetni a válságban érintett feleket.

Franciaországnak 3000 katonája állomásozik a Szahel-övezetben, feladatuk egyebek mellett a Líbiából érkező dzsihadisták áradatának és a fegyvercsempészésnek, valamint tartós terrorista menedékek kialakulásának a megakadályozása a térségben.