A honvédség folytatja afganisztáni szerepvállalását

A Magyar Honvédség folytatja afganisztáni szerepvállalását a NATO január elsejével indult új, Eltökélt Támogatás (Resolute Support Mission) elnevezésű missziójában - közölte a Honvédelmi Minisztérium csütörtök reggel az MTI-vel.

Mint kifejtették: a 2014-es év végével lezárult NATO-missziót, az ISAF-et (International Security Assistance Force - Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő) váltja fel az Eltökélt Támogatás nevű misszió, amely az afgán biztonsági erők kiképzésére és mentorálására, illetve a kormányzati szervek tanácsadására fókuszál.

A kormány december 12-i határozata szerint Magyarország Különleges Műveleti Kontingenssel, Mi-17 szállító helikopter légi kiképzés-támogató csoporttal, Nemzeti Támogató Elemmel, egy Biztosító Szakasszal, valamint a különböző szintű parancsnokságokra delegált tisztekkel, összesen mintegy 100 katonával vesz részt a NATO új missziójában.

A Magyar Honvédség részvétele az új NATO-feladatban is - mint fogalmaztak - Magyarország szövetségesi, valamint a térség stabilitása iránti szilárd elkötelezettségét tanúsítja.

Az ISAF november 11-én honlapján elismerését fejezte ki Magyarországnak azért a szerepéért, amellyel a több mint ötven ország egyikeként hozzájárult a 2003 és 2014 között teljesített misszió sikeréhez.

A NATO által vezetett afganisztáni nemzetközi erő (ISAF) 2001 vége, a tálib uralom leverése óta gondoskodott a biztonságról Afganisztánban, egy mintegy 100 ezres nemzetközi haderővel. A biztonsági felelősség átadásának folyamata az afgán fél számára 2011 közepén kezdődött meg.

A művelet év végi lezárásával, kezdetét vette a Resolute Support elnevezésű, nagyságrendekkel kisebb - 12 ezres - létszámú nemzetközi misszió. A közép-ázsiai ország biztonságának fenntartásáért viselt felelősséget teljes mértékben átveszik az éveken át fejlesztett és kiképzett, 350 ezer tagú afgán biztonsági erők.