Pálffy Ilona: a választási eljárási törvény összességében jól vizsgázott

A 2013-ban elfogadott új választási eljárási törvény összességében jól vizsgázott az idei négy országos választáson (országgyűlési, európai parlamenti, önkormányzati, nemzetiségi), ugyanakkor néhány ponton indokolt lenne a jogszabály módosítása - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az MTI-nek adott interjújában.

Pálffy Ilona emlékeztetett rá: az új választási eljárási törvény megalkotásakor a jogalkotó a korábbi szabályozás több kritikáját is figyelembe vette és beépítette azokat a jogszabályba. Ilyennek nevezte az NVI elnöke például a kampánycsend megszüntetését, mint mondta, korábban a választásnapi jogorvoslatok 80 százalékát emiatt nyújtották be, a kampánycsend eltörlésével ezek a jogorvoslatok idén elmaradtak. De ilyen új jogintézmény volt az átjelentkezés is, amely lehetővé tette, hogy a választópolgár a lakóhelye szerinti országgyűlési egyéni választókerület jelöltjére szavazhasson akkor is, ha a szavazás napján nem tartózkodott a lakóhelyén.

Pálffy Ilona megjegyezte: a jogszabály összességében nagyon jól vizsgázott, ugyanakkor az alkalmazása során fény derült néhány problémára is, például az eljárási határidőknél lenne szükség a változtatásokra. Megjegyezte: nagyon kevés az ajánlások ellenőrzésére rendelkezésre álló három nap, ezt szeretnék legalább négy napra növelni. Továbbá a regisztrációra rendelkezésre álló határidőt is szeretnék megváltoztatni, azt biztosítva, hogy az a határon túli választópolgár, aki az utolsó pillanatban regisztrál, az is biztonságosan hozzájuthasson a szavazási levélcsomaghoz és időben vissza is tudja juttatni azt az NVI-hez.

Pálffy Ilona utalt rá: több jogvédő szervezet is kifogásolta, hogy az online átjelentkezés benyújtási határideje túl közel van a választás napjához, ezért nem lehet hatékonyan fellépni az esetleges visszaélésekkel szemben. Ezért az NVI elnöke szeretné, ha csak a szavazás előtti kilencedik napig lehetne online átjelentkezni, így lenne ideje a választási irodáknak kiértesíteni az átjelentkezőket.

Az NVI elnöke megjegyezte, szükséges lenne a Nemzeti Választási Bizottság iránymutatásainak a "beledolgozása" a választási eljárási törvénybe, ezek kiadására ugyanis azért volt szükség, mert a törvény alkalmazása során nyilvánvalóvá vált, hogy "lyukak vannak" a törvényben. "Jelenleg az önkormányzati választás tapasztalatait összegezzük, ezek - és a korábbi választások tapasztalatai alapján - megfogalmazzuk javaslatainkat a jogalkotónak" - mondta, hozzátéve, szükségesnek tartja a pártokkal való konzultációt is a változtatásokkal kapcsolatban.

Pálffy Ilona a szervezet jövő évi feladatairól szólva elmondta: az NVI-nek biztosítania kell az időközi országgyűlési és önkormányzati választásokhoz a technikai és szakmai feltételeket, és az NVI-nek már most meg kell kezdenie a felkészülést a 2018-ban esedékes parlamenti és 2019-es európai parlamenti és önkormányzati választásra, el kell indítani a szükséges közbeszerzéseket.

"A célom az, hogy legkésőbb 2017 végére készen legyen az országgyűlési választás lebonyolításához szükséges informatikai háttér" - mondta. Hozzátette: természetesen, amennyiben egy országos népszavazást is kiírnak 2018-ig, akkor annak a megszervezése és lebonyolítása is az NVI feladata lesz.

Emellett folyamatosan vezetnie kell az NVI-nek a központi névjegyzéket a választókról, és a határon túliak regisztrációs kérelmeit is fel kell dolgoznunk - jegyezte meg.