Figyelemfelkeltő akció a fővárosi Kossuth téren

Figyelemfelkeltő akciót szervezett A Város Mindenkié csoport Budapesten, a Kossuth Lajos téren pénteken, hogy így tiltakozzon a közterületen élő hajléktalan emberek "hatósági üldözése" és a szegénységben élők "ellehetetlenítése" ellen.

A csoport tagjai és szimpatizánsai húsz sátorból álló tábort alakítottak ki a Parlament előtt, az ország karácsonyfájánál. A tüntetők a nem bejelentett akció során azt követelik az Országgyűléstől tagjaitól, hogy "a szegény emberek üldözése és kisemmizése helyett foglalják törvénybe a lakhatáshoz való jogot és alkossanak megfelelős lakás- és szociálpolitikát annak érvényesítése érdekében" - közölte A Város Mindenkié az MTI-vel.

A csoport követeli az üresen álló ingatlanok hasznosítását, a kiterjedt szociálisbérlakás-rendszer kialakítását, a lakhatási támogatások radikális növelését és a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalását. Magyarországon szerintük lakhatási válság van, és a közterületi hajléktalanság csak a jéghegy csúcsa.

Legalább 300 ezer embernek lenne szüksége megfizethető lakásra, ez a jelenlegi önkormányzati lakásállomány több mint kétszeresét jelenti - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. Hozzátették, hogy "a Fidesz 2010 óta az állampolitika szintjére emelte a közterületen élő emberek üldözését".