Csepreghy: Kettős könyvelés a gyanú az Ökotársnál

A gyanú szerint az alapítvány a norvég és a svájci fél felé is elszámolhatta ugyanazokat a költségeket. Ha ez adminisztratív hiba, szakmai alkalmatlanságot feltételez, ha szándékos, a közpénzekkel történő súlyos visszaélés - jelentette ki a Ma reggelben a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára.

Saját hatáskörében vizsgálja a Miniszterelnökség a svájci alap környékén felmerült esetleges visszaéléseket – számolt be néhány napja a Napi Gazdaság egy, a birtokába került dokumentumra hivatkozva, amelyben a pályázati pénzeket kezelő szervezetek (Ökotárs Alapítvány, Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány, Autonómia Alapítvány és a Kárpátok Alapítvány) tájékoztatták erről a svájci alap nyertes civiljeit.

A dokumentumban a lap szerint az áll, hogy a tárca a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal felszólítására kezdeményezett a norvég és svájci alapok kapcsán szabálytalansági eljárást, mert a források elszámolásánál kettős finanszírozás állhat fenn. A gyanú szerint a mintegy 1,3 milliárd forintot kezelő alapítványi konzorcium a pályázati költségek számláit a Svájci-Magyar Civil és Ösztöndíj Alapprogram és a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) támogató szervezet felé is benyújtotta.

Az alapítványok a nyertes szervezeteknek szétküldött levél szerint, bár együttműködnek az illetékesekkel, a kettős finanszírozás tényállását nem ismerik el, mivel a szabálytalanságok mögött nincs valódi cselekmény, csupán „adminisztratív hibák” történtek. A Miniszterelnökség vizsgálata legfeljebb 45 napot vehet igénybe, lezárultáig biztosan nem jutnak a pénzükhöz a nyertes szervezetek - írta a lap, amely emlékeztetett arra is: közel 30 projekt augusztus 11. óta vár a soron következő részforrásokra, amelyek elmaradásával több tucat már megkezdett programot felfüggesztettek.

Egy újabb Ökotárs-ügy – jelentette ki a csütörtöki Ma reggelben a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára. Ha egy cég támogatást kap, azt lehívja, elszámolja, az állammal kifizetteti, majd benyújtja máshova is elszámoltatni, egyértelműen pénzügyi bűncselekmények gyanúját veti fel, és ugyanez a helyzet itt is, az Ökotárs Alapítvány ugyanis a gyanú szerint nemcsak a norvég fél irányába számolt el bizonyos költségeket, de Svájc irányába is - jelentette ki Csepreghy Nándor.

Ha ez adminisztratív hiba, szakmai alkalmatlanságot feltételez, ha szándékos, akkor a „klasszikus kettős könyvelés esete”, azaz a közpénzekkel történő súlyos visszaélés, a svájci alap esetében is közpénzekről van ugyanis szó. Megnyugtató ugyanakkor - tette hozzá Csepreghy-, hogy a két kormány közt hatékony párbeszéd folyik az ügyben, és már elindult az Kehi-vizsgálat is, amely az esetleges szabálytalanságokat, bűncselekményeket hivatott felderíteni. A kiegészített vizsgálat, amely a kifejezetten a működés finanszírozására felhasznált technikai számlákra koncentrál, 45 napig tart, ezután derülhet ki, lesz-e büntető feljelentés, vagy nem.

Az uniós pénzek lehívásáról szólva a helyettes államtitkár azt mondta, a legfontosabb cél természetesen a rendelkezésre álló keretből minél több pénzt kifizetni. Magyarország 2007-2013 közt 8200 milliárd forintot használhatott fel, de ezeknek a projekteknek a végső elszámolása 2015 végén fejeződik be - tette hozzá. A számlánkon még 350 milliárd forint áll benn, és a legfontosabb, hogy ezeket a pénzeket gyorsan, hatékonyan, de minden esetben szabályosan fizethessük ki, ezért a munkát pörögve, de nagyon körültekintően végzik – reagált az ellenzéki kritikákra Csepreghy, aki emlékeztetett arra is, az EU történetében egyébként még egy tagállam sem tudta a neki dedikált keretet teljes egészében felhasználni.

Az előző időszak számait tekintve egyébként nagyjából azt mondható, hogy az ország 2000 milliárd forintot fizetett be, miközben 8200 milliárd lehívására kapott lehetőséget, így, a mérleg 6200 milliárdos pluszt mutat - vont mérleget a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára az M1 csütörtök reggeli műsorában.