Orbán: Műveleti területté nyilvánították Magyarországot

Szokatlan és újszerű, hogy Amerika akciótervet készít azért, hogy nyomás alá helyezze két tucat európai ország kormányait - ezt mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szavai szerint az sincs rendjén, hogy az ilyen akciótervekről nem is adnak hivatalos tájékoztatást, hanem egy nyilvános előadásból derül ki.

Műveleti területté nyilvánították az országot - így reagált az amerikai államtitkár szavaira Orbán Viktor.

Sara Sewall a korrupció-ellenes amerikai harc kapcsán beszélt arról december 9-én, hogy Közép- és Kelet-Európa két tucat országában akciótervek összeállításán dolgoznak. A washingtoni államtitkár szerint ezeket az akciókat azért indítják, mert a tőlük távoli országokban zajló korrupció veszélyes az amerikai nemzetbiztonságra.

Orbán Viktor azt mondta: példa nélküli, hogy Amerika nyomás alá helyezzen országokat.

„Akcióterveket készítenek és hajtanak végre. Erre több százmillió dollár forrást is különítettek el. Kifejezetten azért, hogy nyomás alá helyezzék ennek a két tucat országnak a kormányait. Ez mindenképpen szokatlan és újszerű helyzet” – fogalmazott a miniszterelnök.

„Támogatjuk a civil szervezeteket, hogy gyakoroljanak nyomást a kormányokra a korrupció megelőzése érdekében” - így fogalmazott Sara Sewell amerikai államtitkár. Orbán Viktor erre reagálva azt mondta: nincs rendjén, hogy egy előadásból kell megtudniuk a kormányoknak, hogy nyomás alá helyezik őket.

„Mégsincs rendjén, hogy nyilvános előadásokból kell tudomást szerezniük kormányoknak arról, hogy akcióterveket hajtanak végre nemzetközi pénzből, oly módon, hogy nyomás alá próbálják helyezni ezeket a kormányokat. Az országuk, a saját országuk területén szervezett akciókkal, civil társadalmi akciókkal” – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: vizsgálják, hogy van-e összefüggés a folyamatban lévő, európai unió és Amerika közti szabadkereskedelmi megállapodások és a washingtoni amerikai akcióterv között.

A műveleti kifejezés egy operatív kifejezés, általában titkosszolgálatok használják. A lényege az információszerzés bármilyen eszköz alkalmazásával, vagy olyan szervezet támogatása, amely az adott ország stabilitását aláássa, egy kormány megbuktatása - nyilatkozta a Híradónak Földi László. Az Információs Hivatal egykori műveleti igazgatója szerint azonban szövetségesek nem használnak egymással szemben semmi olyan operatív eszközt, ami sérti egy másik ország szuverenitását.

„Ha valahol kimondatik az, hogy mindent szabad, az műveleti területté válik, vagyis azt jelenti, hogy gyakorlatilag mind a technikai lehallgatás, mind az ügynökszervezés, mind a források beszervezése engedélyezett politikai értelemben” – mondta Földi László.