Véget ért sydneyi túszdráma, feltehetően meghalt a túszejtő

A rendőrség előzőleg megrohamozta a kávézót, majd fegyverek ropogását lehetett hallani. Egy ausztrál tévécsatorna úgy tudja, ketten meghaltak, köztük a túszejtő.

A hatóságok tájékoztatása szerint az 50 éves túszejtőn kívül egy 34 éves férfi és egy 38 éves nő halt meg. Egyik sebesült sincs válságos állapotban. A rendőrség azt nem közölte, hogy a két túsz a roham során, vagy már korábban vesztette-e az életét.

A rendőrség előzőleg, helyi idő szerint éjjel fél háromkor nyomult be az épületbe, s közben robbanásokat, majd fegyverek ropogását lehetett hallani. Néhány pillanattal a roham előtt szemtanúk hat embert - feltehetően túszokat - láttak kiszaladni az épületből. Előzőleg öt másik túsz is kimenekült a kávézóból. Feltételezések szerint akár tíz alkalmazott és harminc vendég is lehetett a Sydney nyüzsgő üzleti negyedében működő Lindt kávézóban, amikor a fegyveres férfi behatolt oda.

Sydneyi túszdráma


Ausztrál rendőrségi források közlése szerint a túszejtő egy iráni menekült volt, a neve Man Harun Monisz. Médiaértesülések szerint a magát "Harun sejknek" és "lelki gyógyítónak" is nevező férfi korábban gyűlölködő, fenyegető elektronikus leveleket küldött Afganisztánban elesett ausztrál katonák családjainak a szigetország afganisztáni katonai szerepvállalása elleni tiltakozásként. A férfi ellen több esetben emeltek vádat szexuális bűncselekmények miatt, valamint bűnrészességgel vádolták volt felesége meggyilkolásában.

A kávézó egyik ablakában a túszejtő egy iszlamista zászlót feszített ki. A CNN amerikai hírtelevízió jelentése szerint később az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet zászlaját követelte, és azt, hogy telefonbeszélgetést folytathasson Tony Abbott ausztrál miniszterelnökkel.

A rendőrség korábban csak annyit közölt, hogy minden jel szerint terrorcselekményről van szó, s mintegy harminc túsz lehet benn a bankokhoz és kormányzati intézményekhez is közel lévő kávézóban. A sajtóértesülések szerint a fekete zászlón az "Egy az isten, Allah, és Mohamed az ő prófétája" arab felirat volt olvasható. Egy terrorszakértő szerint a lobogót szíriai és iraki dzsihadisták használják, de nem az Iszlám Államé.

Sydneyi túszdráma


Abbott miniszterelnök korábban azt mondta, egyelőre nem ismeretesek a sydneyi túszejtés okai, de vannak arra utaló jelek, hogy politikai indíttatású cselekményről van szó.

A túszejtés Sydney Martin Place nevű sétálóutcáján történt, ahol az Ausztrál Nemzeti Bank és több kereskedelmi bank épülete is áll. A környéket több száz fegyveres rendőr vette körül. A nemzeti bankot bezárták, a pénzintézet közleménye szerint a dolgozók biztonságban voltak. A környéket lezárták, leállították a tömegközlekedést. Az Egyesült Államok kiürítette sydneyi konzulátusát, amely közel van a kávézóhoz, és óvatosságra intette az ausztrál városban tartózkodó amerikaiakat.

Ibrahim Abu Mohamed, az ausztrál muzulmán közösség főmuftija azt közölte, hogy a híveket "lesújtotta" a túszdráma, és az ausztrál imámok tanácsával együtt elítélte a történteket. A főmufti hangsúlyozta, hogy a hasonló cselekedeteket részleteiben és egészében is elítéli az iszlám.

Több mint negyven ausztráliai muzulmán szervezet közös nyilatkozatban ítélte el hétfőn a túszejtést, amelyet "alávaló tettnek" minősítettek. "Minden olyan kísérletet elítélünk, amely ártatlan életek kioltására és félelemkeltésre irányul" - olvasható a hétfői közleményben.