Borkarácsonyfa és Adventi Balaton Szalon a Műjégpályán

Adventi Balaton Szalon néven Balaton-kóstolót és régiós adventi vásárt tartottak vasárnap a Városligeti Műjégpályán; a Balatoni Kör által szervezett esemény során a jégbe öntött Balaton-sziluett mellé a borászok "borkarácsonyfát" is állítottak.

Az elmúlt években rendkívül sokat fejlődött a magyar borkultúra; a gasztro- és borturizmus külön ágazattá nőtte ki magát a Balatonon is - emlékeztetett a rendezvény megnyitóján a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára.

Ruszinkó Ádám szerint az adventi időszak elmaradhatatlan kelléke a jó forralt bor, ahogy az ünnepi ebédek és vacsorák mellől sem hiányozhat a minőségi magyar bor. Kardos Gábor, a vezető balatoni borászok és vendéglátósok által alakított Balatoni Kör elnöke hozzátette: Nyugat-Európában számos helyen rendeznek olyan adventi vásárt, ahol egy egész régió mutatkozik be a fővárosi közönségnek. Az első hazai kezdeményezést hagyományteremtő szándékkal hívták életre, a Magyar Turizmus Zrt. támogatásával.

"A balatoniak élen járnak a régiós márkaépítés világszerte sikeres modelljének meghonosításában; az ennek első lépéseként bemutatott Best of Balaton kínálatunkat sikerrel elvihetnénk Európa nagyvárosaiba is" - fogalmazott Kardos Gábor.

A Műjégpálya épületében balatoni és somlói borokat, illetve gasztronómiai termékeket kóstolhattak a látogatók, míg a jégpályán egy különleges technológiával jégbe fagyasztott, 10 méteres Balaton-sziluettet korcsolyázhattak körbe.

A rendezvényt a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata is támogatta, ezért piros vízimentő felszerelésbe öltöztették a téli Balaton Szalon kabaláját: egy fekete "hipster" szakállú, fiatalos, balatoni Mikulást. A jégre helyezett adventi koszorúkhoz a vízimentők mentőgyűrűket adtak, majd a termelők borospalackba helyezett gyertyákat gyújtva és palackokból borkarácsonyfát állítva tették balatoni hangulatúvá a Műjégpályát.