Így látják a Fidesz népszerűségvesztését az elemzők

A Policy Solutions stratégiai igazgatója, Boros Tamás szerint egy "mini összeomlást" produkált a kormánypárt. A Nézőpont Intézet vezetője, Mráz Ágoston Sámuel szerint azonban még így is a Fidesz a legerősebb párt, és a következő választásokig még visszaszerezheti az elmúlt hetekben elpártolt szavazók jelentős részét.

Senki nem állította, hogy egyszerű a kormányzás, de a kabinet nyugodtan tervezhet három-négy évre, mert Magyarországon stabilak a kormányzati ciklusok, még Gyurcsány Ferenc népszerűségvesztése idején sem volt előrehozott választás - így értékelte a Nézőpont Intézet vezetője a Fidesz támogatottságának jelentős csökkenését és a kormányfő erre adott válaszát Az Estében.

Mráz Ágoston Sámuel szerint egy kormányzati ciklus elején vagyunk, az ilyenkor hozott intézkedések még nem veszélyeztetik az újraválasztást. Az elemző szerint nem lehet totális átrendeződésről beszélni, mert a Fidesztől elpártolt szavazók a bizonytalanok táborát növelték, és nem pártoltak át másik politikai erőhöz. Amikor három év múlva ismét kampány lesz, ezek a választók jó eséllyel visszanyerhetőek lesznek, ha az lesz a tét, hogy Orbán Viktor vagy Gyurcsány Ferenc, esetleg utóbbi valamelyik alteregója kormányozza majd az országot. Ez persze nem automatikusan történik, hanem egy kampányfeladat lesz a meggyőzésük - tette hozzá.

A Policy Solutions stratégiai igazgatója, Boros Tamás szerint a Fidesz részben olyan intézkedések miatt vesztett a népszerűségéből, amelyeket nem vezetetett be - ilyen például az internetadó vagy a drogteszt - részben pedig azok miatt a korrupciós ügyek miatt, amelyekről nem is tudjuk, hogy vannak-e vagy nincsenek. A politikai elemző úgy vélte: ezek az ügyek nem azok a sorsfordító társadalmi kérdések, amelyek miatt megéri ilyen mértékű népszerűségvesztést elkönyvelni.

Boros Tamás úgy látja, a kormány nem tudta, mit fog csinálni három megnyert választás után. Nem volt kormányprogram, így a választók nem tudták, mit várhatnak. Most folyik az ötletelés, ami meglepi a választókat - ezért pártolnak el tömegével a Fidesztől. A szakértő Az Estében azt mondta: még most sem látszik, mit fog csinálni a kormány a következő négy évben, és a költségvetésben sem látszanak olyan radikális újdonságok, amelyek jeleznék a kormányzati filozófiát.

Mráz Ágoston szerint egy újraválasztott kormánynak nincs is szüksége új kormányzati filozófiára. A Fidesz 2010-ben megfogalmazta céljait, s 2014-ben a munka folytatásával bízták meg a választók.

Boros Tamás szerint a nagy kérdés, hogy a Fidesztől elpártolt választók találnak-e maguknak más pártot. Egyelőre nem látszik az alternatíva, de a következő választásig sok minden történhet - mondta, pédaként hozva fel, hogy 2010-ben senki sem gondolta, hogy két új párt is - a Jobbik és az LMP - simán bejut a parlamentbe, míg a két nagy rendszerváltó párt - az SZDSZ és az MDF - kiesik. Az elemző úgy véli: speciális helyzetben jelenhetnek meg új pártok a politikai palettán.

Boros Tamás szerint a politikában bármi előfordulhat: már az is speciális helyzet, hogy nem történt gazdasági összeomlás, a Fidesz egy év alatt háromszor nyert választást - az országgyűlésit ráadásul másodszor is kétharmaddal, az Európai Parlamentben abszolút többségben van a magyar küldöttségben, majd néhány hét alatt produkált egy "mini összeomlást".

Mráz Ágoston szerint összeomlásról nem lehet beszélni, mert még mindig a Fidesz a legnagyobb támogatottságú párt, messze le vannak maradva mögötte a többiek, és ha most vasárnap tartanának választást, akkor jó eséllyel megszerezné az abszolút többséget, de akár a kétharmadot is. A Nézőpont Intézet vezetője szerint az elmúlt hetekben utcán tüntető emberek azért is utasítják el a teljes politikai elitet, mert a baloldal mindhárom idei választáson csúnyán leszerepelt, nincsenek támogatóik, és az eddigi baloldali szavazók új erőket keresnek. Ezek az új erők azonban egyelőre képtelenek gyökeret ereszteni, és azzal a jelszóval, hogy pártellenes, vagy pártmentes demokráciát akarnak létrehozni, biztosan nem fogják megállni a helyüket a pártokkal szemben - mondta.

Boros Tamás szerint az látszik, hogy sok millió választó van aki pártot keres, vagy jelenleg nem szavaz, de ha megfelelő kínálat van, akkor aktivizálható. Vagyis, ha megjelennek új erők, akkor nagyon könnyen tudnak támogatókat szerezni, de ez attól függ, hogy ezek az erők fel tudnak mutatni megfelelő személyiséget. Az elemző szerint most leginkább a megfelelő személyiségek hiánya látszik.

Mráz Ágoston szerint ugyanakkor a mikro pártok és bukott politikusok örök reménye, hogy több millió bizonytalan szavazó van. Az elemző szerint ezek a szavazók nem szavazók, hanem a politikai rendszeren kívül vannak és nem nagyon mozgósíthatók.

Boros Tamás úgy vélte a Jobbik tud valamennyit erősödni, de nem lehet a Fidesz alternatívája. Egyetértett Mráz Ágostonnal abban, hogy a baloldal gyengesége a Jobbiknak kedvez, mert az alacsonyabb társadalmi rétegekből érkező kormányellenes szavazók átpártolhatnak, ha nem látják a potenciált a baloldalban.