Veszprém: Újabb pártokat vettek nyilvántartásba

Újabb pártokat vett nyilvántartásba a februári veszprémi időközi országgyűlési képviselőválasztásra a Nemzeti Választási Bizottság pénteki ülésén, ezzel már tízre nőtt a választáson jelöltet állítani szándékozó pártok száma.

A testület egyhangúlag döntött az Elégedetlenek Pártja, a Zöldek Pártja, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, az Összefogás Párt, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt nyilvántartásba vételéről.

Az NVB korábban már döntött a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja, a Magyar Munkáspárt, valamint a Magyar Szocialista Párt nyilvántartásba vételéről. A függetlenként induló jelölteknek nem kell regisztráltatniuk magukat a választásra.

Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi országgyűlési képviselőjét november 1-jével uniós biztossá nevezték ki, így - mivel az uniós biztosi és a parlamenti képviselői mandátum összeférhetetlen - október 30-i hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról.

Az NVB február 22-ére tűzte ki az időközi választás időpontját. A választókat január 5-ig értesítik arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben, az ajánlásokat január 5-től gyűjthetik az indulni szándékozók. Az országgyűlési egyéni választókerületben induló jelölteknek 500 érvényes ajánlást kell összegyűjteniük, az ajánlásokat január 19-én 16 óráig kell leadniuk a választási bizottságnál.

Az NVB ülésén a testület megtagadta egy országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését is. Az Elégedetlenek Pártja elnöke, Tóth István által benyújtott aláírásgyűjtő íven az a kérdés szerepelt:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon a mindenkori hivatalban lévő illetve a volt Köztársasági elnöknél, miniszterelnöknél, minisztereknél, államtitkároknál, helyettes-államtitkároknál, országgyűlési képviselőknél, állami intézmények vezetőinél, polgármestereknél és ezen személyek törvényben meghatározott közvetlen hozzátartozóinál - elévülési időn belül - 2 (két) évente kötelező legyen egy független testület által lefolytatott vagyonosodási vizsgálat (személyi jövedelemadó utólagos ellenőrzése), és hogy a lefolytatott vizsgálat részletei és végeredménye nyilvánosak legyenek?"

Az NVB tagjai úgy ítélték meg, a kérdés adó- és szervezetalakítási tárgykört érint, amelyekben nem lehet népszavazást tartani, emellett a kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének sem. A testület ezért megtagadta az aláírásgyűjtő ív hitelesítését.

Az NVB ülésén egy nemzetiségi mandátumot is kiadtak. A testület Finna Sándornak adta ki a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatában a Kreszta Traján lemondása miatt megüresedő mandátumot.

Az országos önkormányzat november 6-án alakult meg, heten az "Összefogás a Magyarországi Románokért" Egyesület listájáról szereztek mandátumot, hatan a Méhkeréki Románok Egyesületének listájáról, két képviselő pedig a Budapesti Román Egyesület listájáról jutott a testületbe.

A nemzetiségi választáson az "Összefogás a Magyarországi Románokért" Egyesület listájáról szerzett mandátumot Kreszta Traján, a testület korábbi elnöke is, aki április óta nemzetiségi szószóló is, és mivel a két tisztség összeférhetetlen, ezért már az alakuló ülésen lemondott mandátumáról.

A nemzetiségek jogairól szóló törvény szerint az országos listán mandátumhoz jutott nemzetiségi önkormányzati képviselő megbízatásának megszűnése esetén a mandátumot - a listán eredetileg is szereplő jelöltek közül - a listát állító nemzetiségi szervezet által megnevezett, ennek hiányában a listán soron következő jelölt szerzi meg.

Az NVB az "Összefogás a Magyarországi Románokért" Egyesület javaslata alapján Finna Sándornak adta ki a megüresedett mandátumot az Magyarországi Románok Országos Önkormányzatában.