Orbán: Le kell számolni a drogmaffiával

És "tisztázni kell, ki hol áll", érvelt a kormányfő a 180 percben amellett, hogy a politikusokra, újságírókra, közbizalmi állást betöltőkre miért terjesztenék ki a drogtesztet. Az útdíjrendszer átalakításáról azt mondta, az a magyaroknak kedvező.

A kormányfő értékelése szerint az útdíjrendszer átalakításának előnyeit a Magyarországon élők élvezik, a megyei matricarendszer pedig összességében jobb lesz a jelenleginél. Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában azt mondta, az autópályák használói az évi 41 ezer forint helyett 5 ezer forintért válthatnak matricát, míg az országon átutazók ebből kimaradnak. A megyei matricák bevezetése megszünteti a kettős autópálya-használati rendszert, vagyis minden közpénzből épült autópálya egységes díjazás alá kerül - tette hozzá.

A Megyeri híd még kérdéses

Az M0-sra és az autópályák fővárosi bevezető szakaszaira utalva megjegyezte: nem az agglomerációt adóztatják, hanem egy megyei matricarendszert vezetnek be, ami összességében a magyar embereknek jobb, mint a mostani. A kormányfő jelezte: igazat ad Bús Balázs óbudai polgármesternek, aki városi hídnak tartja a Megyeri hidat. Szavai szerint lehet azt a szakaszt másként kezelni, de erről majd a szerdai kormányülésen egyeztetnek.
Orbán: Le kell számolni a drogmaffiával

A bevételekre szükség van

A várható bevételeket firtató kérdésre elmondta: tanulmányok vannak, de tényekről egy év múlva lehet beszélni, mert még nem tudni, ki hogyan alkalmazkodik a változáshoz. Megjegyezte: a költségvetés akkor lehet nagyvonalú, ha nem tartalmaz hiányt, de a jövő évi büdzsét sem ilyenre tervezték a jó gazdasági hírek és a pénzügyi stabilitás ellenére. Felidézte ugyanakkor, hogy 7 százalék feletti hiányról indultak a válság idején és onnan hozták azt 3 százalék alá. Az irány jó, de az állapot még nem fogadható el - fűzte hozzá.

A drogmaffiát ki kell szorítani

A drogteszt bevezetéséről szóló felvetést Orbán Viktor a drogmaffia kiszorításának szándékával indokolta, és aggodalmát fejezte ki az új szintetikus drogok megjelenése miatt. A kormány eldöntötte, hogy ebben a ciklusban megtisztítja a drogmaffiától Magyarországot - jelentette ki. Orbán Viktor azzal magyarázta a politikusokra, újságírókra, közbizalmi állást betöltőkre kiterjesztendő drogtesztet, hogy aki drogot fogyaszt, arra nem lehet számítani a drogmaffia elleni küzdelemben. "Tisztázni kell, ki hol áll" - mondta. Mindeközben a szülőknek segítséget kell adni, hogy gyermekeik ne váljanak áldozattá - fogalmazott a miniszterelnök, megjegyezve: lehetővé kell tenni, hogy szülői kérésre minden iskolában elvégezhető legyen a teszt.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában 2014. december 12-én


Minden szomszédunktól érkezzék csővezeték Magyarországra

Az energiaellátásról szólva beszélt arról is, személyes stratégiájának tartja, hogy minden szomszédos országból érkezzen csővezeték Magyarországra. Felidézte, hogy volt már az ukrán válság miatt gázkrízis Közép-Európában, s ezzel szemben védekezni kell, ezért elementáris nemzeti érdek, hogy gáz Ukrajnát kikerülve is érkezzen Magyarországra. Kifejtette: január 1-jén üzembe lép a szlovák-magyar gázvezeték, ami az első lehetőség, de a cső mérete miatt csak részleges megoldás, délről, Szerbia felől is szükség van ellátásra. Ez Ausztria felől megoldott, Románia és Horvátország felé pedig a másik félnek vannak még teendői - mondta Orbán Viktor, kijelentve: lassan eljutunk oda, hogy Magyarország polgárai, családjai, háztartásai energiabiztonságban vannak.

Paks esetében a finn átláthatósági szabályokat követjük

A miniszterelnök bizakodásának adott hangot a paksi atomerőmű bővítésével összefüggésben, jelezve, hogy néhány nappal a magyarországi szerződés megkötése előtt az oroszok a finnekkel is szerződtek egy ugyanilyen technológiájú erőműre. A finn átláthatósági szabályokat fogjuk követni itthon is - szögezte le. Az oroszok esetleges kilépését firtató kérdésre azt felelte: minden szerződés felbontható, de vannak következmények, amelyeket a megkötött szerződések jól körülhatárolnak.




Aki állít, bizonyít, aki vádolnak, védekezik

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökének amerikai beutazási tilalmával összefüggő feljelentésről Orbán Viktor azt mondta: megkezdődik egy jogi eljárás, aminek meg kell várni a végét. Minden lehetőség adott, hogy az ország teljes nyilvánossága előtt, fair bírói eljárásban az amerikaiak bemutathassák a bizonyítékaikat és a NAV elnöke megadja a maga válaszát - hangoztatta Orbán Viktor, hozzátéve: "ebből a ravaszkodós, sompolygós időszakból végre átlépünk a tiszta, világos, egyenes beszéd korszakába. Aki állít, bizonyít, aki vádolnak, védekezik".

A kormány nem törődik a népszerűségével

A kormányzat és a Fidesz népszerűségvesztését mutató felmérésekre reagálva a pártelnök-miniszterelnök azt mondta: a kormány minden fontos dologgal törődik, egy dologgal nem, a saját népszerűségével és ezt a minisztereknek is világossá tette. Azt kérte tőlük: végezzék el a munkát, legyenek eredményesek, a népszerűséget pedig bízzák rá, a három év múlva esedékes következő választási kampányban ugyanis az elvégzett munka alapján adnak bizalmat a választók - közölte. Orbán Viktor természetesnek nevezte, hogy az ellenzék még "kampányüzemmódban" van, azonban - mutatott rá - a kormánynak meg kell kezdeni a gazdasági érdekeket is érintő kormányzást. A tüntetésekre utalva azt mondta: ezt akarta a Fidesz és a KDNP az 1980-as években, hogy lehessen szabadon beszélni, társulni, gyülekezni.

Anyagi biztonságot a családoknak

A gyermekétkeztetés ingyenességének jelentős kiterjesztéséről szólva alapvető erkölcsi kötelességnek nevezte, hogy a gyerekek ne éhezzenek. A szándék egybeesik azzal a kormányzati filozófiával, hogy anyagi biztonságot teremtsenek a családoknak - tette hozzá, jelezve: a közérzület változásához, a biztonságérzethez el kell jutni oda, hogy az embereknek van munkájuk, jövedelmük, lakásuk és megtakarításuk. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 3 éves kortól kötelező óvodáztatás garantálja, hogy a gyerekek általános iskolás koruk végéig vagy tovább napi 3-5-ször enni kapnak. Orbán Viktor a 2015-ös célkitűzéseket firtató kérdésre azt emelte ki: folytatják a nemzeti érdekek védelmét és megindítják az ország eddigi legnagyobb gazdaságfejlesztési tervét, ami anyagi biztonságot, kiegyensúlyozottságot teremt.