Izrael a világ egyik high-tech éllovasa

Izrael a világ egyik vezető országa a high-tech iparágak és az innováció területén - mondta a zsidó állam budapesti nagykövete csütörtökön a magyar fővárosban, a második izraeli-magyar innovációs napon.

Ilan Mor elmondta: az eseményen - amelyet közösen szervezett Izrael Állam budapesti nagykövetsége és a Napi gazdaság című újság - bemutatják, hogyan lett Izrael igazi "startup-ország", mert szeretnék felkelteni a fiatal magyar vállalkozók figyelmét, hogy közülük minél többen üzleteljenek Izraellel.

Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete (b) és Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) külgazdasági államtitkára a 2nd Israel-Hungary Innovation Day - 2. Izraeli-magyar Innovációs Nap elnevezésű konferencián a budapesti Akvárium Klubban 2014. december 11-én. MTI Fotó: Kallos Bea

Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete (b) és Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) külgazdasági államtitkára a 2nd Israel-Hungary Innovation Day - 2. Izraeli-magyar Innovációs Nap elnevezésű konferencián a budapesti Akvárium Klubban 2014. december 11-én. MTI Fotó: Kallos Bea



A rendezvény egyik fő szponzora a navigációs szoftvereket fejlesztő izraeli-magyar vállalat, az NNG (korábbi nevén Nav 'n' Go) volt.

A világon Izraelben a legmagasabb, 15 százalék a high-tech iparág hozzájárulása a hazai össztermékhez (GDP), minden tizedik munkavállaló - nagyjából 250 ezer ember - a high-tech iparban dolgozik, és Izraelben működik a világon az Egyesült Államok után a második legtöbb kutatás-fejlesztési központ - sorolta Karin Rubinstein, a mintegy 500 high-tech céget tömörítő nonprofit ernyőszervezet, az IATI (Israeli Advanced Technology Industries) vezetője.

Számbavette azokat a tényezőket, amelyeknek köszönhetően high-tech nagyhatalommá válhatott a kevesebb mint 8 millió lakosú kis közel-keleti ország. Ide sorolta a katonai tapasztalatot - Izraelben kötelező a katonai szolgálat minden fiatalnak, a 18. életév betöltése után -, amelynek köszönhetően beletanulnak az irányításba, és elsajátítják a csapatmunkát. Említette az Izraelbe irányuló jelentős bevándorlást - a 90-es években egymillióan vándoroltak be a zsidó államba, köztük sok mérnök. Izraelben emellett rendelkezésre áll a technológiai cégek működéséhez szükséges modern infrastruktúra, és olyan a társadalmi környezet, amelyben nem gond, ha valaki hibázik. A rendezvényen minden felszólaló hangsúlyozta, hogy a technológiai startup-cégek világában nagyon fontos a kudarcok utáni folyamatos újrakezdés képessége.

A második izraeli-magyar innovációs nap Budapesten


Az izraeli high-tech iparág fejlődésében kulcsszerepe volt az izraeli kormánynak, amely számtalan programmal, adókedvezményekkel és egy sereg más módon segítette a technológiai innovációt - mondta el Inan Elroj, az izraeli gazdasági minisztérium főigazgató-helyettese.

Az eseményen bemutatkozott a startup-cégek idei tel-avivi versenyének magyar győztese, Vidos Péter, és fölszólalt Böszörményi-Nagy Gergely, az induló magyar start-up vállalkozásokat segítő Design Terminál igazgatója. Elmondta többek között, hogy a magyarországi szabályozás, köztük az adózási szabályok nem segítik a startupokat, emellett gondot jelent, hogy erős Magyarországon a kockázatkerülés kultúrája. A finanszírozás jelentős részét európai forrásból teremtik elő, az Európai Beruházási Bank és az Európai Unió Jeremie programjának segítségével.

A 2. izraeli-magyar innovációs napon a közönség soraiban ott volt Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külgazdasági államtitkára. A rendezvény résztvevőit írásban köszöntötte Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásával összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos.