Életrajzi lexikon a magyar statisztikáról

Megjelent a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtárának legújabb kiadványa Portrék a magyar statisztika és népességtudomány történetéből címmel.

Németh Zsolt, a hivatal elnökhelyettese a könyv bemutatóján, csütörtökön Budapesten elmondta: a kiadvány bemutatja a statisztika közel 500 éves múltját, valamint a magyar statisztikának azokat a szakembereit, munkatársait, akik közreműködtek abban, hogy számokban értelmezhetővé tegyék a világot. A terjedelmes, mintegy 800 oldalas életrajzi lexikon nem csupán információhalmaz: az idősorok mögött látni engedi az embert
- fogalmazott az elnökhelyettes.

Rózsa Dávid, a KSH Könyvtár főigazgató-helyettese, a lexikon főszerkesztője hozzátette: a könyv 410 lezárult életpálya bemutatásával ad tudomány- és intézménytörténeti áttekintést.

A statisztika sokrétűségét bemutatva, a kötetben helyet kapott többek között Berzeviczy Gergely, a felvilágosodás korának kiemelkedő közgazdásza éppúgy, mint Andorka Rudolf, a 20. század második felének ismert szociológusa, társadalomstatisztikusa.

A főszerkesztő emlékeztetett, hogy a szakma legalább fél évszázada készül a kötet kiadására, az első, statisztikusok életrajzait gyűjtő feljegyzések az 1960-as évekből kerültek elő, azonban az elképzelés csak most, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával és 65 író közreműködésével tudott megvalósulni.