Háztartási gépeket adott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szerbiai árvízkárosultaknak

Kályhát, mosógépet, hűtőszekrényt, tűzhelyet kapott szerdán 105 szerb család a Magyar Máltai Szeretetszolgálattól a Belgrádhoz közeli Obrenovacon, azon a településen, amelyet a legsúlyosabban érintettek a májusi pusztító árvizek.

Adányi László, a munkacsoport vezetője az MTI tudósítójának elmondta: az átadás előtt egyhetes felmérést végeztek, amelynek során megállapították, az érintett családoknak milyen műszaki eszközökre van szükségük. Mint ahogy elmondta, a családok a házak helyreállításának különböző fázisaiban tartanak, így más-más háztartási készülékre lehet igényük.

A Máltai Szeretetszolgálat Obrenovacnak abban a városrészében (Dudovi) végzett nyáron falszárítást és osztott most adományokat, amely a leghosszabb ideig állt vízben a természeti katasztrófa után. Most elsősorban azt a 80 családot keresték fel, amelyek házainak helyreállításához korábban segítséget nyújtottak. Júliusban és augusztusban nagy teljesítményű, ipari falszárító gépekkel 50 nap alatt mintegy 161 ezer liter vizet nyertek ki a 80 lakás falaiból. Ez akkora mennyiség, amennyivel 40 tűzoltóautó tartályát lehetne megtölteni.

Háztartási készülékeket adott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szerbiai árvízkárosultaknak


A kályhákból, tűzhelyekből, hűtőszekrényekből és mosógépekből álló adományt, amelynek értéke 21 ezer euró (6,4 millió forint), részben a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium finanszírozta. A projektnek folytatása is lesz, jövőre várhatóan bútorokkal tudnak segíteni - mondta el a munkacsoport vezetője.

A tatarozás állapotát is ismertette Adányi László. Beszámolója szerint egy-egy szoba most már a legtöbb házban lakhatóvá vált, de vannak olyan lakóépületek is, amelyeken még tető sincs, így az érintett családok továbbra is közösségi szálláson laknak. Mivel a házak többsége a kéményig víz alatt állt, így mindent pótolniuk kell az ott élőknek.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat másodszor folytat le Szerbiában humanitárius segélyakciót. Először 2005-ben segítette az árvízkárosultakat Módos (Jasa Tomic) és Káptalanfalva (Busenje) térségében. Az első nemzetközi fejlesztési programját jövőre indítja Nagybecskereken (Zrenjanin), ezzel az otthon élő idős emberek jelzőrendszeres gondozásának módszerét segít bevezetni Szerbiában.