Atradius: a magyar és a lengyel GDP bővül a legjobban idén

A hitelbiztosító legfrissebb elemzése mindkét országnak 3,1 százalékos gazdasági növekedést becsül. Az eurózóna teljesítménye egyelőre csalódást keltő: idén már csak 0,8, jövőre átlag 1,2 százalékos bővülést várnak.

A kelet-közép-európai országok bruttó hazai terméke (GDP) a nyugat-európai átlagot meghaladó mértékben növekszik idén és jövőre is, ezen belül Lengyelország és Magyarország vezeti a sort egyaránt 3,1 százalékos becsült GDP-növekedéssel az idén - közölte az Atradius Hitelbiztosító legfrissebb elemzése alapján kedden. A közlemény szerint Lengyelország és Magyarország leginkább dinamikusan fejlődő exportjának - Lengyelországé 7,2 százalékkal, Magyarországé 4,4 százalékkal nőtt - köszönhetően vezeti a sort a régió gazdaságai között. Csehországban - a 11,9 százalékos exportbővülés ellenére - mindössze 2,4 százalékkal bővül a GDP. Várakozásaik szerint Szlovákiában ugyancsak 2,4, Oroszországban 0,2 százalékos növekedés, Horvátországban 0,6, míg Ukrajnában 7,7 százalékos csökkenés lesz az idén.

Jövőre az előrejelzés szerint Lengyelország exportja 7,4, Magyarországé 7,3, Szlovákiáé 7,2, míg Csehországé 6,5 százalékkal bővül, vagyis az átlaguk jelentősen meghaladja a nyugat-európait a hitelbiztosító szerint. Oroszországban az amerikai és az uniós embargó okoz majd komoly nehézségeket, míg Ukrajnában a keleti oroszbarát és az oroszellenes nyugati részek közötti szembenállás. Az unió legfiatalabb tagja, Horvátország immár hat éve konok recessziós pályán mozog, és 2008 óta gazdasága összességében a görögországi után a második legnagyobb mértékű zsugorodást szenvedte el. Az Atradius a GDP-növekedésben jövőre ismét Lengyelországot várja az első helyre 3,1 százalékos bővüléssel, Csehországban és Szlovákiában 2,9-2,9, Magyarországon 2,7 százalékos bővülést várnak.

A teljes eurózónára idén már csak 0,8 százalékos, jövőre átlagosan 1,2 százalékos bővülést vár az Atradius. A jelenség hátterében leginkább a német gazdaság vártnál rosszabb teljesítménye húzódik meg, amely a második negyedévben 0,2 százalékot esett a várt bővülés helyett, Németországban ezért éves szinten idén "csak" 1,4, jövőre pedig 1,6 százalékos növekedést prognosztizál az Atradius. A francia gazdaságban továbbra is alacsony a fogyasztói és a termelői bizalom, azaz nem akar beindulni a hazai fogyasztás növekedése, Olaszországban pedig egyenesen recessziós jeleket lehet felfedezni - írja az Atradius. A hitelbiztosító szerint dezinflációs veszély is fenyegeti az eurózóna növekedését, hiszen az Európai Központi Bank (EKB) által meghúzott 2 százalékos plafontól messze, körülbelül 0,5 százalékos éves átlagos inflációval számolhat idén a térség, ami 2015-ben 1,2 százalékra növekedhet.

A közlemény idézi Vanek Balázst, az Atradius Hitelbiztosító igazgatóját, aki elmondta: egyelőre csalódást keltő az eurózóna teljesítménye, a strukturális kiegyensúlyozatlanságok és a kelleténél alacsonyabb infláció visszafogja a növekedést és kérdésessé teszi, hogy a térség már valóban maga mögött hagyta-e a válságot. Hozzátette: aggodalomra ad okot, hogy a csődeljárások száma növekszik Franciaországban, Olaszországban és Görögországban, eközben az eurózónában tapasztalt fizetésképtelenségi ráta átlaga jelenleg kétszer olyan magas értéket mutat, mint a válságot megelőző 2007-es esztendőben.