Az élsportolóknak jó, a magyaroknak nem a szlovák belügy kivételezése

Ha a magyar állampolgársággal rendelkező szlovákiai magyarok kérelmeznék szlovák állampolgárságuk visszaadását, elismernék, hogy elvesztették azt, holott az alkotmány szerint ez nem történt meg – mondta a Kossuth Rádiónak Nagy Tibor ügyvéd.

Januártól kérvényezheti szlovák állampolgársága visszaadását az, aki igazolni tudja, hogy van állandó lakóhelye abban az országban, amelynek állampolgárságát felvette. Ezt Robert Kalinak belügyminiszter jelentette be. A rendelet addig marad érvényben, amíg a pozsonyi törvényhozás nem módosítja a szlovák állampolgársági törvényt.
Módosul a szlovák állampolgárság szabályozása - Krónika

A rendelet nem jelent megoldást a magyar állampolgársággal rendelkező szlovákiai magyaroknak, mert túlnyomó többségüknek nincs állandó magyarországi lakóhelye, tehát nem kérvényezhetik szlovák állampolgárságuk visszaadását.

Robert Kalinak eddig kivételt tett tudósokkal, sportolókkal esetében, legutóbb Anton Gavel kosárlabdázót mentesítette a törvény hatálya alól, aki a német állampolgárság felvétele miatt veszítette el tavaly a szlovákot.

Az érintett szlovákiai magyarok számára azonban ez a fajta különleges elbírálás sem jelent megoldást. Nagy Tibor ügyvéd szerint ugyanis a magyar állampolgársággal is rendelkező szlovákiai magyarok az alkotmányra hivatkoznak, amely szerint akarata ellenére senkitől sem vehető el szlovák állampolgársága. Így, ha ők kérvényeznék szlovák állampolgárságuk visszaadását, elismernék, hogy elvesztették azt. Ezért sem kértek kivételt a törvény hatálya alól a szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok – tette hozzá a jogász.