Tovább nőtt az ipari termelés

Több mint egy éve folyamatosan nő az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest. Októberben a szektor teljesítménye 1,7 százalékkal haladta meg a tavaly októberit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. A Nemzetgazdasági Minisztérium az orosz embargónak és az eurózóna gyenge teljesítményének tulajdonítja, hogy a friss mutatók alacsonyabbak a korábban megszokottnál, ugyanakkor azt várja, hogy 2014 egészében a növekedés mértéke akár 8 százalék is lehet.

Évente ötvenmillió ablakvasalatba kerülő szegecset gyártanak egy a Híradóban bemutatott új üzemben a Vas megyei Csepregen. Az autó-, az építő- és az összeszerelő ipar egyaránt használja ezen az alkatrészeket. A termékek közel 60 százaléka külföldre kerül, de az utóbbi időben Magyarországon is bővültek a vállalat piaci lehetőségei.

A régi vevőink nem pártoltak el tőlünk, újak is bekopogtak hozzánk, az új és korszerű technológiánkat megismerve pedig az autóipari beszállítóink is egyre több megrendeléssel látnak el bennünket – nyilatkozta Pócza Antal, az Uniriv Kft. ügyvezetője.

Az ilyen és ehhez hasonló kisvállalkozásoknak köszönhetően emelkedett októberben is az ipari termelés. A Központi Statisztikai Hivatal most 1,7 százalékos növekedést mért éves összehasonlításban a szeptemberi 7,6 százalékos bővülés után. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a korábban tapasztaltnál kisebb növekedésnek több oka is lehet.

Tizenharmadik hónapja folyamatosan nő az ipari termelés volumene Magyarországon az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az októberi adatok valamivel valóban gyengébbek, mint az ez évben már megszokott kitűnő adatok, ami főként az orosz embargónak, valamint a gyenge euróövezeti konjunktúrának köszönhető – magyarázta Lenner Áron Márk belgazdaságért felelős helyettes államtitkár.

A KSH adatai szerint ugyanakkor az év első 10 hónapjában csaknem 8 százalékkal növekedet az ágazat teljesítménye. A Híradónak nyilatkozó elemző szerint a mérték 2014 egészére megmaradhat. Várhatóan jövőre is növekszik majd az ipari termelés, de hasonlóan a GDP-hez, kisebb mértékben, mint az idén.

A járműgyártás szerepe továbbra is meghatározó lesz az ipar teljesítményében, de ezen kívül az élelmiszeriparra is egyre nagyobb súly nehezedhet. Megindult valamilyen pozitív folyamat azért az alágazatban, de nagy kérdés, hogy az orosz-ukrán krízis hogyan alakul, azoknak a piacoknak sikerül-e valamilyen alternatívát találnunk. Ezen kívül a számítástechnikai, az optikai termékek gyártása is pozitív irányú elmozdulást mutatott, de itt még további kapacitásbővítésekre lenne szükség – mutatott rá Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház vezető elemzője.

Az ipari teljesítmény javulását segítheti, hogy a Suzuki autógyár bővíti kapacitásait, illetve, hogy a külföldi nagy vállalatok egyre több magyar beszállítóval kötnek szerződést.