Roma kulturális programsorozat Rómában

A magyarországi görög katolikusok és a magyarországi zsidóság után a hazai roma közösség művészetét mutatják be december 5. és január 25. között a Római Magyar Akadémián.

A magyarországi roma kultúra, a romákkal kapcsolatos kulturális reflexió bemutatására vállalkozik a Római Magyar Akadémia három művészeti ág, a képzőművészet, a zene és a film segítségével 2014. december 5. és 2015. január 25. között.

A programsorozat célja, hogy a cigányságot nem társadalmi-szociális-politikai problémaként, hanem mint a magyar kultúra nagyon fontos alkotóelemét mutassa be az olasz közönségnek - olvasható az akadémia közleményében.

A szervezők szerint ez a megközelítés azért is indokolt, mert az elmúlt évek egyoldalú és szenzációhajhász sajtóhírei hozzászoktatták az európai országok lakosságát, hogy a roma közösségekre leegyszerűsített sztereotípiákon keresztül mint migrációs és szociális problémára tekintsenek, gyakran teljesen elhallgatva ezen közösségek kulturális sokszínűségének és értékhordozó szerepének a bemutatását.

A Római Magyar Akadémia a magyar kultúra sokszínűségének megismertetése érdekében fontos feladatának tekinti a Magyarországon élő vallási és etnikai kisebbségek kultúrájának komplex bemutatását. Ennek jegyében szervezett nagy sikerű programsorozatokat 2012-ben a magyarországi görög katolikusok, illetve 2014-ben a magyarországi zsidóság kultúrájának sokirányú, több művészeti ágat is mozgósító bemutatására.