A magyar kormány visszautasítja John McCain szenátor szavait

Szerda délelőtt Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára bekérette André Goodfriend ideiglenes amerikai ügyvivőt John McCain amerikai szenátor keddi kijelentései miatt - tudatta a tárca az MTI-vel.

A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja és határozottan visszautasítja John McCain szenátornak a magyar miniszterelnököt, illetve Magyarország és Oroszország viszonyát illetően tett szavait - többek között ezt hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára szerdán az ideiglenes amerikai ügyvivővel folytatott megbeszélésén.

Budapest, 2014. október 24. André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője sajtótájékoztatót tart hivatalában egyes magyar köztisztviselők amerikai beutazási engedélyének felfüggesztésével kapcsolatban Budapesten 2014. október 24-én. (MTI-fotó: Kovács Attila)

André Goodfriend (MTI-fotó: Kovács Attila)



Előzőleg a KKM arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Magyar Levente KKM-államtitkár hivatalába kérette André Goodfriend ideiglenes ügyvivőt John McCain republikánus szenátornak az új amerikai nagykövet, Colleen Bell kinevezéséről tartott szenátusi szavazás alkalmával tett kijelentései miatt.

A szerdai budapesti megbeszélésről kiadott közleményben azt írták: a kormány újfent arra kérte a vezető amerikai tisztviselőket, hogy "Magyarországot érintő kijelentéseik megtétele előtt tájékozódjanak a tényekről annak érdekében, hogy nyilatkozataik ne nélkülözzék a valóságalapot".

John McCain arizonai republikánus szenátor az új amerikai nagykövet, Colleen Bell kinevezéséről tartott szenátusi szavazás alkalmával "totálisan alkalmatlannak" nevezte a jelöltet arra, hogy Magyarországon legyen nagykövet, amely egy "nagyon fontos ország, ahol rossz dolgok történnek". John McCain azt mondta: "Nem vagyok ellene a politikai kinevezetteknek, mert tudom, hogy miként játsszák ezt a játékot, de így állunk: egy nemzet annak a határára került, hogy feladja a szuverenitását egy újfasiszta diktátornak, aki ágyba bújik Vlagyimir Putyinnal, és mi a Gazdagok és szépek (szappanopera) producerét küldjük nagykövetnek."

John McCain amerikai republikánus szenátor (elöl) beszél a magyarországi látogatásáról tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Bank Centerben 2014. január 31-én. Mögötte Christopher Murphy demokrata szenátor és Ted Deutch demokrata képviselő. Washington biztosította szövetségeseit, hogy a jövőben csak az Egyesült Államokat és szövetségeseit érő fenyegetésekkel kapcsolatban fog megfigyelést folytatni - mondta John McCain. (MTI-fotó: Beliczay László)

John McCain amerikai republikánus szenátor. (MTI-fotó: Beliczay László)



Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter John McCain amerikai szenátor keddi kijelentéseire szerdán Brüsszelben úgy reagált: a magyar polgárok idén háromszor nyilváníthattak véleményt arról, hogyan képzelik el az ország jövőjét, és mindhárom alkalommal meglehetősen egyértelmű véleményt fogalmaztak meg ezzel kapcsolatban, amit mindenkinek illik tiszteletben tartania.

A miniszter hozzátette, ha valaki kizárólag a Magyarországról szóló sajtóhíresztelések alapján mond véleményt a magyarországi folyamatokról, akkor könnyen kerülhet abba a helyzetbe, hogy a kijelentései nélkülözik a ténybeli alapokat.

Az MTI kérdésére, hogy tervez-e Magyarország a nyilatkozatokon túl diplomáciai lépéseket, Szijjártó Péter közölte: a washingtoni magyar nagykövetség - miként az amerikai politikai elit tagjaival egyébként is - kapcsolatban van a szenátor stábjával, és konzultálni fognak velük John McCain kijelentéseiről és azok hátteréről.