A Hajdú-Bihar Megyei Levéltár az Év Levéltára

A Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára nyerte el idén az Év Levéltára díjat, amelyet szerdán adtak át Budapesten.

A Magyar Levéltárosok Egyesülete által alapított, 350 ezer forinttal járó elismerés egy kiemelkedő szakmai tevékenységet folytató levéltári intézmény elismerését szolgálja; a pályaműveket a felkért szakmai bizottság javaslata alapján az egyesület választmánya bírálta el - mondta el a díj átadása előtt Tyekvicska Árpád, az MLE elnöke.

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára felhívta a figyelmet arra a felelősségre, amelyet a levéltárak a helyi közösségek és a nemzet társadalmi azonosságtudatának ápolásában töltenek be; segítségükkel jobban megérthető, hogyan formálódott közösségünk múltja - állapította meg.

Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főigazgatója kiemelte: a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár adottságainak és korábbi hagyományainak figyelembevételével eredményesen valósította meg szakmai céljait az MNL tagintézményeként is. Felidézte, az utóbbi években a magyar levéltári rendszer nagymértékben átalakult, a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár pedig jól élt a változás nyújtotta lehetőségekkel.

A díjazott intézménynek idén sikerült bővítenie levéltári kapacitásait, és így olyan veszélyeztetett iratanyagok átvételét is megoldotta, mint a Hajdú-Bét iratok. Széles körű együttműködést alakítottak ki a helyi intézményekkel, sikeres közművelődési tevékenységet folytatott Magyarországon és a határon túl is, emellett sikeres pályázatoknak köszönhetően a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár vált az egyik legjobban felszerelt hazai levéltárrá - méltatta az intézményt Mikó Zsuzsanna.

Az Év Levéltára díj átadása előtt vehette át a Magyar Levéltárosok Egyesülete által nyáron odaítélt Dóka Klára szakmai díjat Nyitrainé Sipos Márta, a Magyar Nemzeti Levéltár pénzügyi főelőadója.