Nácivadászok: Eichmann helyettese négy éve meghalt Szíriában

A Simon Wiesenthal Központ bejelentette, hogy Alois Brunner SS-kapitányt, Adolf Eichmann helyettesét már négy éve eltemették Szíriában - írta a ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja hétfőn.

Az egyik legkeresettebb náci 98 évesen halt meg Damaszkuszban, ahol az ötvenes évek óta élt Dr. Georg Fischer álnéven, Háfez Asszad néhai, majd fia, Bassár el-Aszad jelenlegi elnök vendégszeretetét élvezve.

A nácik felkutatásával foglalkozó intézet egy Szíriában és a Közel-Keleten tevékenykedő német titkos ügynök információja alapján törölte a körözött nácik listájáról a 128 ezer 500 zsidó megöléséért felelős Brunnert.

A Simon Wiesenthal Központ bejelentette, hogy Alois Brunner SS-kapitányt, Adolf Eichmann helyettesét már négy éve eltemették Szíriában - írta a ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja hétfőn. Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi vezetője Tweeter-üzenetében sajnálatát fejezte ki, amiért nem sikerült bíróság elé állítani Brunnert háborús bűneiért.

 

Dátumozatlan fekete-fehér felvétel  Alois Brunner osztrák náci háborús bűnösről, akit - távollétében - emberiség elleni bűnök elkövetéséért életfogytiglani elzárásra ítélt a párizsi esküdtszék 2001. március 2-án. Az 1954-ben Szíriába menekült Brunner 1944 júliusában 345 zsidó gyermeket hurcoltatott haláltáborokba. Az idén 88 éves Brunner tartózkodási  helyéről hivatalosan semmilyen adattal nem rendelkeznek a francia hatóságok.   (MTI-fotó/ EPA PHOTO)

Dátumozatlan fekete-fehér felvétel Alois Brunner osztrák náci háborús bűnösről. (MTI-Fotó/ EPA PHOTO)Az izraeli külföldi hírszerző szervezet, a Moszad 1961-ben és 1980-ban is merényletet követett el ellene, de a kísérletekben csak fél szemét és bal kezének ujjait veszítette el.

Brunner 1912-ben, az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozó Nádkúton (a mai ausztriai Rohrbrunnban) született, és 1931-ben lépett be a náci pártba. Az ausztriai zsidó kivándorlást irányította, majd a vichyi Franciaországban, Görögországban és Szlovákiában intézte a zsidók haláltáborokba deportálását.