Ezrek emlékeztek a kijevi tüntetés erőszakos feloszlatásának évfordulóján

A főváros központi terén óriásképernyőkön az elmúlt év során zajlott, az oroszbarát politikát folytató Viktor Janukovics elnök bukásához vezető Európa-párti tüntetésekről mutattak képeket.

Több ezren vettek részt vasárnapra virradó éjjel Kijevben a Majdanon zajlott tüntetések elleni erőszakos rendőrségi fellépés egyéves évfordulóján tartott emlékgyűlésen.

A főváros központi terén óriásképernyőkön az elmúlt év során zajlott, az oroszbarát politikát folytató Viktor Janukovics elnök bukásához vezető Európa-párti tüntetésekről mutattak képeket. A téren felállított színpadon volt majdani aktivisták mondtak beszédeket. Néhány részvevő fémhordókban tüzet gyújtott, ahogy a dermesztő hidegben hónapokon át tüntetők is tették korábban, hogy a tűznél melegedjenek.

A tüntetések a Majdanon azután kezdődtek, hogy tavaly november 21-én Mikola Azarov akkori ukrán miniszterelnök bejelentette, kormánya leállítja Ukrajna európai társulásának felkészülési folyamatát. November 30-án az ukrán rendőrség különleges egységei feloszlatták az európai irányultságú ukrán külpolitikát követelő tüntetést. Az akkori rendőrségi akció során több tucatnyian megsérültek. Az év elején már utcai összecsapásokba torkollottak az addig békés tüntetések, több mint százan meghaltak. Február 22-én a parlament eltávolította posztjáról Viktor Janukovics akkori elnököt és egy nyugati orientációjú kormányt juttatott hatalomra.