Piarista tartományfőnök: a szerzetesség ma is reális életforma

A szerzetesség ma is reális életforma - mondta Labancz Zsolt piarista tartományfőnök, a Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciájának elnöke a vasárnap kezdődő megszentelt élet évével kapcsolatban.

Labancz Zsolt felidézte, Ferenc pápa egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy a 2015-ös év a megszentelt élet éve lesz a katolikus egyházban. Magyarországon Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek mutatja be a programsorozatot megnyitó szentmisét vasárnap a Szent István-bazilikában.

Az FSZK elnöke hangsúlyozta: az év célja, hogy a megszentelt életet élő szerzetes és ahhoz hasonló, intézményes formában élő közösségek megújuljanak.

A magyarországi programok közül a piarista tartományfőnök kiemelte a szerzetesek tere rendezvényt, amelyen szerzetesekkel találkozhatnak, a közösségek tevékenységével ismerkedhetnek meg a programra látogatók. A szerzetesi élet bemutatását szolgálja a szerzetesek.hu honlap is, amelyen megtalálható lesz az év összes programja - ismertette.

Labancz Zsolt kitért arra is, hogy a rendszerváltás után számos szerzetesrend újraindult Magyarországon, a közösségek utánpótlásával kapcsolatban pedig megemlítette, hogy a férfi és a női rendekben összesen negyven fiatal készül erre az életformára. Jelenleg Magyarországon körülbelül 1500 szerzetes és szerzetesnő él - tette hozzá.

A szerzetesi élet maga is sokszínű valóság, sokféle életformát rejt - fogalmazott a tartományfőnök. Ismertetése szerint vannak szemlélődő szerzetesek, akik elvonultan élnek, vannak monasztikus rendek, mint például a bencések vagy ciszterciek, akik kolostorban élnek nagyon szabályozott napirend szerint. Végül vannak olyan rendek is, amelynek tagjai apostoli tevékenységet végeznek, vagyis társadalmi, kulturális, lelkipásztori feladatot látnak el.

Magyarországon 56 szociális intézmény és 167 közoktatási intézmény fenntartója valamelyik szerzetesrend.