A nők úgy érzik, nehezített pályán kell érvényesülniük

A női munkaerő elvándorlásának megakadályozására női szakmai karriernapot szerveztek Pécsett, ahol szó esett arról is, hogy az egyenjogúság nem biztos, hogy megvalósul a munkajogban. Beszéltek még a nők érvényesüléséről, a férfiak és a nők sikerességéről, a család segítő, vagy éppen gátló szerepéről.

Farkas Ferencné, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának docense úgy véli, a család és a karrier akkor egyeztethető össze, ha ebben a nők vállalnak nagyobb áldozatot.
Kossuth Rádió, Napközben

Dr. Füzesi Zsuzsanna egyetemi tanár szerint a sztereotípiák még mindig élnek, és ezeket a nők is elhiszik magukról, hajlamosak azt gondolni, hogy ők kevesebbet érnek, a sikerüket is kevésbé önmaguknak, sokkal inkább a szerencsének, a jó csapatnak tudják be. Dr. Füzesi Zsuzsanna azt javasolta a nőknek, hogy merjék elvállalni azokat a feladatokat, amelyek elvégzésére alkalmasak, és szívesen megcsinálnák.

Dr. Berke Gyula, a Pécsi Tudományegyetem oktatási rektor-helyettese szerint a munkajognak alig van olyan területe, ahol ne találkoznánk a nőkre vonatkozó szabályokkal. Ugyanakkor, sok évtizedes tapasztalata, hogy ha valakit nagyon meg akar védeni a munkajog, sok speciális szabály vonatkozik rá, az munkavállalóként népszerűtlen lesz.

Lehoczkyné Dr. Kollonay Csilla munkajogász, a Közép-európai Egyetem egyetemi tanára a Kossuth Rádió Napközben című műsorában arról beszélt, hogy elvileg bár a magyar jog is biztosítja mindkét szülőnek a lehetőséget, hogy gyesen maradjon a gyermekével, ez azonban a gyakorlatban még nem működik. Ha egy férfi állna elő ezzel a kéréssel a munkahelyén, furcsán néznének rá, és lejjebb kerülne a közmegbecsülésben a ranglétrán. A jogi lehetőség ellenére a férfiak 1-1,5 százaléka marad otthon a gyermekkel.

Dr. Borsos-Szabó Ágnes, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének jogi referense arról beszélt a műsorban, hogy a munkáltatóknál bevett szokássá vált a határozott idejű munkaszerződéssel történő foglalkoztatás abban az esetben, ha a nő még szülőképes korban van, mert így a munkáltatót nem terheli a felmondási tilalom.