A nőkhöz fordul a férfiak egészségéért indított kampány

Zavarják el a női hozzátartozók a lüke férfiakat az urológushoz, mert a férfiak nagyon prűdek, gyávák és büszkék – mondta Szacsvay László színész a prosztatarák ellen indított kampány részeként. Mások bajusznövesztéssel hívják fel a figyelmet a daganatos betegség megelőzését segítő vizsgálatokra.

Urológia? Inkább nem – mondja határozottan sok férfi, pedig a struccpolitika és az orvosi vizsgálat tologatása a komolyabb betegségek táptalaja. Ha a férfi nem fordul időben szakemberhez, az egyre jobban előrehaladó prosztata-megnagyobbodás vagy prosztatarák akár végzetes is lehet.

Nem segít az sem, hogy nincs szervezett prosztataszűrés, és a férfiak nem érzik, mikor kell menni – mondta a Kossuth Rádiónak Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.  A társaság vezetője szerint a negyven év feletti férfiaknak tudomásul kell venniük, hogy van egy olyan szerve, amely sokáig nem hívja föl magára a figyelmet, de aztán gyakran épp az ellenkezője történik.
Kampány a prosztatarák megelőzéséért - 180 perc

A tünetek kezdetben ártatlannak látszhatnak, mint a gyakori vizelési inger, főleg éjszakánként. A kisebb-nagyobb problémák az ötven év feletti férfiak felét érintik, míg a nyolcvanévesek körében ez az arány 90 százalék.

A probléma megelőzésére a Magyar Rákellenes Liga CsaládFő-mentőprogram indított, amely elsősorban a nőket szólítja meg, mert általában ők az egészségtudatosabbak. Simon Tamás nagyon fontos, hogy az asszonyok érezzék, felelősek a párjuk egészségéért, és figyelmeztessék őket az urológiai vizsgálat fontosságára.

Szacsvay László színész teljes mellszélességgel támogatja a kampányt, nála néhány éve diagnosztizáltak prosztatarákot, de még korai stádiumban, miután családja ösztönzésére időben vizsgálatra ment. Ennek köszönhetően a művész sikeresen felépült a betegségből. Ő a bezárkózás helyett a nyíltságot választotta, a Kossuth Rádiónak azt mondta, nagyon sok türelmet, humort, kitartást igénylő betegségről van szó. Mint mondta, tudomása szerint kétféle férfi van, az, akinek volt, és az, akinek lesz prosztataproblémája. Utóbbi még teljesen más, mint a súlyos betegség – hangsúlyozta. Zavarják el a női hozzátartozók a lüke férfiakat az orvoshoz, mert a férfiak nagyon prűdek, gyávák és büszkék – fogalmazott Szacsvay László.

Magyarországon évente nagyjából négyezer új prosztatarákos esetet diagnosztizálnak, és másfél ezren halnak meg a betegségben. Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga gazdasági alelnöke felhívta a figyelmet, hogy a betegek 70-80 százaléka későn kerül orvoshoz, amikor már esetleg áttét is van a szervezetében.  E közben, műtéti úton, a korán felfedezett prosztatarákok 90 százaléka gyógyítható.

A nemzetközi Movember mozgalom célja szintén a prosztatarák visszaszorítása, őszi akciójuk férfi résztvevői egy hónapig növesztik a bajszukat, hogy felhívják a figyelmet a megelőzés fontosságára.