Elkészült az első Földön kívül gyártott tárgy

A NASA bejelentette, kinyomtatta az első tárgyat a Nemzetközi Űrállomáson lévő háromdimenziós nyomtató - ez az első olyan használati eszköz, amelyet a Földön kívül gyártottak, súlytalanság állapotában.

A kinyomtatott tárgy egy 7,6 centiméter hosszú, 3,8 centiméter széles fehér műanyag lemez, amelyen a NASA és a nyomtatót előállító Made in Space magánvállalat logója látható. Az űrhivatal szerint a forrasztások néhol szilárdabbak a vártnál, ami arra enged következtetni, hogy súlytalanság állapotában a műanyag rétegződése némileg másképp történik, mint földi körülmények között.

"Ez az első tárgy, amelyet a Földön kívül gyártottak. Azt lehet mondani, hogy teleportáltunk egy tárgyat, parancsot adva a printernek a nyomtatásra" - közölte Aaron Kemmer, Made in Space vezérigazgatója, aki szerint ez nemcsak a NASA-nak, hanem az egész emberiségnek siker.

A Nemzetközi Űrállomás parancsnoka, Barry Wilmore bemutatja az első űrben 3D-s nyomtatással készített tárgyat. A nyomtatót november 17-én installálta, és november 25-én segítette a földi irányítókat az első nyomtatásnál. (Fotó: NASA)

A Nemzetközi Űrállomás parancsnoka, Barry Wilmore bemutatja az űrben elsőként 3D-s nyomtatással készített tárgyat. A nyomtatót november 17-én installálta, és november 25-én segítette a földi irányítókat az első nyomtatásnál. (Fotó: NASA)A mikrohullámú sütő nagyságú háromdimenziós nyomtatót szeptember közepén szállította a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Dragon teherszállító űrhajó. Egy héttel ezelőtt helyezték el és kalibrálták a Destiny amerikai tudományos modulban. A tervek szerint az elkövetkező hetekben még mintegy húsz műanyag tárgyat fognak vele kinyomtatni, majd elemzésre visszahozzák Földre.

A Made in Space a közeljövőben egy sokkal nagyobb teljesítményű 3D-s nyomtatót küld az ISS-re, és jövőre az Európai Űrügynökség is ilyen berendezést akar ott elhelyezni, hogy az űrhajósok maguk készíthessék el műanyagból a munkájukhoz szükséges tárgyakat, alkatrészeket. Szakértők szerint ezzel sokkal olcsóbbá és gyorsabbá válik az űrkutatás.