Hárommillió dollárt fizettek ezért a jelmezért

A kosztüm és egy zongora is óriási összegért talált gazdára.

Hárommillió dollár fölött kelt el az Óz, a csodák csodája című film eredeti oroszlánjelmeze és a Casablanca egyik zongorája egy New York-i árverésen.

A 3,07 millió dollárért (755 millió forintért) megvásárolt oroszlánjelmezt a néhai Bert Lahr viselte az 1939-es klasszikusban. James Comisarnak, a jelmez tulajdonosának szóvivője a Bonhams aukciósház hollywoodi relikviákat felvonultató hétfői árverése előtt felidézte, hogy a musicalben használt tartalék oroszlánkosztüm majdnem egymillió dollárért cserélt gazdát egy néhány évvel ezelőtti licitharcban.

Comisar főleg a televíziós televíziós emléktárgyakat, egyebek mellett az I Love Lucy és a Lost című sorozatok relikviáit gyűjti. Az oroszlánjelmez eladásából befolyt összeget kollekciójának bemutatására kívánja fordítani.

A hétfői aukción a Casablanca című film egyik zongorája is új gazdára talált. Az 1942-ben készült filmben megszólaló hangszerért 3,4 millió dollárt (836 millió forintot) fizetett egy neve elhallgatását kérő vásárló.

A Dooley Wilson által alakított Sam ezen a zongorán játszotta az As Time Goes By című számot az Oscar-díjjal jutalmazott második világháborús szerelmi történet egyik híres jelenetében. A forgatáshoz két zongorát használtak, ám a Bonhams szerint a most elkelt hangszer látható többször a filmben. A másik zongora két évvel ezelőtt cserélt gazdát 602 ezer 500 dollárért a Sotheby's New York-i árverésén.