A Virtuózok ifjú tehetségeivel találkozott Thomas Hampson

A világhírű amerikai bariton a Bartók Rádiónak adott interjújában a klasszikus zene üzenetéről is beszélt.

A klasszikus zene legfontosabb üzenete, hogy képesek legyünk egyszerűen reflektálni valamire, ami hatalmasabb, csodálatosabb, mint mi - mondta a Bartók Rádiónak adott interjújában Thomas Hampson világhírű amerikai bariton, aki kedd este a Művészetek Palotájában ad koncertet a Concerto Budapesttel. Az énekes szerint a klasszikus zenészek elsőrendű feladata hozzásegíteni az embereket ahhoz, hogy átélhessék azt az emelkedett, elmélkedő pillanatot, amelyet a zene kiválthat belőlük.

"Abban kellene segíteni a közönséget, hogy megértsék, hogyan tudják megtalálni önmagukat a művészetek segítségével. Teljesen mindegy, hogy zenéről, táncról vagy épp festészetről beszélünk" - vallott az 59 éves énekművész. Thomas Hampson arról is beszélt, hogy számára az operaelőadás leginkább egy maratonhoz hasonlít. "Nincs mese, elő kell venned az energiádat, a fantáziádat és minden tudásodat, hogy mindezt a zene szolgálatába állíthasd. Azt, hogyan találja meg önmagában ezt az energiát, minden fiatal művésznek meg kell tanulnia a pályája legelején" - fejtette ki.

Az énekes a közmédia komolyzenei tehetségkutató versenye, a Virtuózok ifjú tehetségeivel is találkozott. "Ebben a magyar kezdeményezésben nekem az tetszik, hogy nem csak annyit mondunk ezeknek a lenyűgözően tehetséges gyerekeknek, bravó, milyen ügyesek vagytok, hanem arra a több százezer emberre is gondolunk, akik örömmel nézik a műsort. Mert közülük 99 százalék semmilyen kapcsolatban sincs a zenével. De szeretik, és mindenféle diszkrimináció, negatív energia nélkül rácsodálkozhatnak: igen, ez a zene, és ez a csodálatos világ most már hozzám is tartozik" - magyarázta.

A kedd esti hangversenyen Mahler X. szimfóniájának I. tétele és Gyermekgyászdalok című műve, valamint Schubert VIII. (h-moll, "Befejezetlen") szimfóniája hangzik el Héja Domonkos vezényletével. Hampsont január 31-én is hallhatja a magyar közönség a Művészetek Palotája Metropolitan-operaközvetítésén, az énekes ekkor A négy gazember szerepét játssza Offenbach Hoffmann meséi című operájában.

Thomas Hampson az Egyesült Államokból költözött át Európába, itt többek között Horst Günter és Elisabeth Schwarzkopf növendéke volt. A világ legjelentősebb koncerttermeinek és operaházainak vendégművészeként a legismertebb énekesekkel, karmesterekkel és zenekarokkal dolgozik, emellett megszállott híve minden technikai újdonságnak, amely a zenét mint az emberek közti kommunikáció eszközét támogatja. Rendkívül gazdag repertoárral rendelkezik, operaszerepei mellett a dalirodalom - elsősorban Schumann, Mahler és Wolf műveinek - egyik legavatottabb előadójaként is számon tartja a zenei világ - olvasható a Művészetek Palotája ajánlójában.