Már decemberben visszahívhatják Goodfriendet

Már december elején hazahívhatják Magyarországról az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét. André Goodfriend tavaly nyár óta vezeti a budapesti követséget, de csak az elmúlt hetekben vált országosan ismertté a neve, a kitiltási ügy miatt. De ott volt az internetadó elleni tüntetésen is, sőt a baloldali, liberális értelmiség zártkörű összejövetelére is elment.

"Goodfriend napjai meg vannak számlálva?" - ezt kérdezte a valasz.hu, miután kiderült, december 1-jén az amerikai szenátus arról szavaz, hogy ki lesz az Egyesült Államok új budapesti nagykövete. André Goodfriend több mint egy éve lett az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője, de a nevét legtöbben csak most ősszel ismerhették meg. Többször tartott ugyanis sajtótájékoztatót az amerikai kitiltási ügyről, és több interjút is adott a témában, de - az amerikai törvényekre hivatkozva - neveket nem mondott, és bizonyítékokat sem tárt fel eddig.

André Goodfriend személyesen látogatott ki az internetadó elleni tüntetésre. Fotókat is készített és feltette őket az internetre. Ez volt az a demonstráció, amelynek a végén megdobálták a Fidesz székházát.

Az amerikai ügyvivő a múlt héten a baloldali és liberális politikusok és értelmiségiek összejövetelére , az úgynevezett Bitó-szalonba is elment. Erről az atv.hu írt először, és később maga a házigazda, Bitó László is elismerte, hogy ott volt Goodfriend.

A tervek szerint tehát bő egy hét múlva dönthet az amerikai szenátus az új budapesti nagykövetről. A híradó információi szerint azért hívhatják haza Budapestről André Goodfriendet, mert az utóbbi időben a diplomáciai szokásoktól eltérően feltűnően sokszor jelent meg a baloldali és liberális körökhöz köthető belpolitikai eseményeken.

Hivatalos önéletrajza szerint korábban évekig a washingtoni nemzetközi szervezetek irodájánál dolgozott. Információink szerint ott dolgozták ki azokat a módszereket, amelyekkel a posztszovjet államok kormányait a helyi ellenzék és a hozzájuk kötődő civilek támogatásával meg lehet buktatni, ha az Egyesült Államok érdeke így kívánja.