Holnap szavazhat az Országgyűlés a devizahitelek forintra váltásáról

Elfogadta az Országgyűlés a napirendet, így már holnap zárószavazás lehet a fair bankokról és a devizahitelek forintra váltásáról. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta: a devizakölcsönökből más országokban is sok probléma származott, de a legnagyobb és a legátfogóbb hitelmentő csomagot a magyar kormány indította.

„Óriási eredménynek tartom, hogy el tudtunk jutni idáig, hiszen gondoljunk bele, hogy Európában, de szerintem a világon is egyedülálló módon a legnagyobb és legátfogóbb hitelmentő csomagot a magyar kormány indította el”, nyilatkozta Varga Mihály.
Kossuth Rádió, Krónika

A nemzetgazdasági miniszter a Ma reggelben azt mondta: átlagosan mintegy másfél millió forinttal csökken majd a hitelek tőkerésze. A devizahitelesek jövő tavasszal a bankjuktól kapnak majd egy levelet, amely tartalmazza a pontos elszámolást, hogy mennyivel kurtították meg az elmúlt években. Csökken a törlesztő részlet és a tőkerész, s ezt kell majd forintosítani, magyarázta Varga Mihály.

Az Országgyűlés kedden tartja a zárószavazást a fair bankokról és a devizahitelek forintosításáról szóló törvényjavaslatról.

A jogszabályok a következő menetrendet írják elő: januártól már az új, rögzített árfolyamon számolják a bankok a törlesztő részleteket, februártól pedig új szerződési feltételek lesznek, és ez lesz a forintosítás időpontja is. Erről tavasszal – márciusban vagy áprilisban – levelet kapnak az adósok, amely tartalmazza majd, hogy kinek mennyi pénz jár vissza, illetve a forintosítás részleteit. A levél kézhez vétele után egy hónapon belül a bankok megkötik az új forinthitel szerződéseket – visszamenőlegesen február elsejei hatállyal.

Először májusban fizetnek új törlesztő részletet az adósok, a február óta fizetett többletet pedig a bankok visszautalják.

A forintosítás után hatvan napig, de legkésőbb július 30-ig lehet ingyen felmondani az új szerződéseket, ha az nem tetszik az ügyfélnek.

A hitelkiváltásokat legkésőbb október 28-ig le kell zárni.

A forintosítás azonban nem mindenkinek kötelező, például azoknak, akiknek rendszeres jövedelme van devizában. A javaslat szerint a forintosítás mellőzhető akkor is, ha a futamidőből legfeljebb hat év van hátra, vagyis a szerződés legkésőbb 2020 végéig lejár.

A tervek szerint szigorú szabályok lesznek arra is, hogy a bankok mekkora kamatfelárat alkalmazhatnak majd az új forinthiteleknél, és később milyen gyakran, milyen feltételekkel változtathatják a kamatot.