Orbán Németországban: Elakadt az EU-projekt

Orbán Viktor miniszterelnök szerint "a projekt, amit Európai Uniónak nevezünk, elakadt", ezért a kormányfő megújult Európa-politikát tart szükségesnek, de úgy látja, "nincs, aki meghirdesse, nincs, aki megcsinálja, az idő pedig ellenünk dolgozik", így ezt "nekünk kell megcsinálnunk".

A kormányfő minderről pénteken beszélt a németországi Baden-Badenben, a Családi Vállalkozásokért Alapítvány (Stiftung Familienunternehmen) rendezvényén, ahol Magyarországot úgy jellemezte, mint egyszerre sikertörténet és fekete bárány. Beszédében azt is nyomatékosította, hogy Magyarország híve Ukrajna szuverenitásának.

A miniszterelnök a mintegy 150 német vállalattulajdonos előtt tartott félórás beszédében Európa helyzetéről úgy fogalmazott, a kontinensnek "kényelmetlen igazságokkal" kell szembenéznie. Ezek között említette, hogy minden EU-tagállamnak el kell végeznie házi feladatát, "előbb-utóbb minden elköltött euróért, forintért meg kell dolgozni". Azt is mondta, hogy erős politikai vezetésre van szükség a kontinens bajainak megoldásához. Azzal folytatta, hogy a versenyhátrányt okozó magas energiaárak letöréséhez meg kell érteni: az alternatív energia finanszírozhatatlan - legfeljebb csak a Németországhoz hasonló gazdag országok engedhetik meg maguknak -, a nukleáris energia nélkülözhetetlen, az oroszokra pedig az energetika szempontjából mindenképpen szükség van. Szavai szerint "energiaügyben az ár a legfontosabb kérdés, a klíma csak a második".

Orbán Viktor egyúttal ismét közölte - mint a negyedik "kényelmetlen igazság" -, hogy a bevándorlást nem tartja jó dolognak, az európai népesedési, munkaerő-piaci gondokat szerinte inkább jobb családpolitikával kell orvosolni.

Összegzése szerint új Európa-politika kellene, de "nincs, aki meghirdesse, nincs, aki megcsinálja, az idő pedig ellenünk dolgozik", így ezt "nekünk kell megcsinálnunk".

Orbán Viktor Baden-Badenben


A kormányfő hallgatósága előtt Magyarországot úgy jellemezte, mint gazdasági sikertörténet és politikai fekete bárány. A "fekete bárányság" történetét - a mai európai politikai divatot meghatározó mainstreammel teljesen ellentétben álló értékeket valló - új magyar alaptörvénnyel kapcsolatos vitákra vezette vissza Orbán Viktor. A német sajtó Magyarországgal kapcsolatos kritikáira úgy reagált, "az érzelgősség a győztesek kiváltsága", a többieknek állni és bírni kell.

A magyar gazdasági eredményekkel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy alacsony a költségvetési hiány, csökkent az államadósság, a külkereskedelmi mérleg "repül", az idei növekedés pedig 3,2 százalék körül várható. A miniszterelnök hozzátette, hogy a német cégek óriási szerepet játszottak a magyar sikertörténetben.

Megjegyezte továbbá, ha sikerül megvédenie Brüsszelben a magyar energiapolitikát, akkor Magyarországon 2018-ra az energia ára az Egyesült Államokéval lesz azonos szinten.

Azt is mondta, hogy "egyáltalán nem utáljuk a gazdagokat, azt gondoljuk, hogy gazdagnak lenni egyfelől jó dolog, másfelől követendő példa, és azokat, akik teljesítményt nyújtanak, sok pénzt keresnek, közben munkahelyeket teremtenek, biztatni kell, nem pedig büntetni magas adókkal".

A Baden-Württemberg tartományban fekvő Baden-Badenben tartott konferencián - amelyen magyar részről jelen volt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is - Orbán Viktor kifejtette álláspontját az ukrán válságról is, kijelentve: Magyarország híve Ukrajna szuverenitásának, mert "mi is azt gondoljuk, hogy valaminek lennie kell Oroszország és Magyarország között", ez "elemi érdekünk". "Nekünk volt közös államhatárunk a Szovjetunióval, nagy kaland volt, épp elég is volt belőle" - fogalmazott a kormányfő, aki azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország szolidáris Ukrajnával, ő pedig a legjobb személyes kapcsolatra törekszik Petro Porosenko ukrán államfővel.

A miniszterelnök szerint az elmúlt egy év történéseinek vesztese Ukrajna, az Európai Unió, benne egész Közép-Európa, és "Oroszország is rossz bőrben van, komoly veszteségeik vannak, de ők nyertek is valamit, és azt most tartják. Ez a könyörtelen geopolitika. Nekünk csak veszteségeink vannak". Mint mondta, ma ismét az amerikaiak és az oroszok "diktálják a táncrendet", "Európának nincs saját stratégiája".

A házigazda, a németországi Családi Vállalkozásokért Alapítvány fő célja a családi vállalkozások üzleti és gazdasági jelentőségének képviselete, valamint a párbeszéd a politikai döntéshozókkal. Az alapítvány minden évben megrendezi konferenciáját, amelyre minden alkalommal meghívnak egy-egy prominens politikust. Pénteki rendezvényükön elhangzott, hogy a németországi cégek döntő része családi vállalkozás, ezek adják a legtöbb munkahelyet.