Földi László: Titkosszolgálati offenzíva Magyarország ellen

Az Információs Hivatal egykori műveleti igazgatója, Földi László a kitiltási ügy kapcsán úgy véli, a magyar kormány nem igazán volt tájékozott arról, hogy nem csak néhány ember ügyéről van szó, hanem titkosszolgálati offenzíváról is.

Teljesen egyértelmű, hogy Magyarország ellen komoly titkosszolgálati offenzíva zajlik, hiszen azt látni, hogy nemcsak tüntetések vannak, hanem a nemzetközi médiában is nagyon negatív az ország megítélése, és az ilyen típusú anyagok egyszerre jelennek meg – mondta a 180 percben Földi László, az Információs Hivatal egykori műveleti igazgatója.

A Kossuth Rádiónak nyilatkozó elemző szerint gyakorlatilag minden oldalról – Tel-Avivtól Washingtonon ás Brüsszelen át akár Berlinig – erős kritikát fogalmaznak meg Magyarországgal szemben. Az ilyen felfordulásos, puccsszerű helyzetekben az azonban nem világos, mi az, amit jobban lehetne tenni a nyugalom helyreállításáért.
Földi László titkosszolgálati szakértő a kitiltási ügyről - 180 perc

A kitiltási ügy kapcsán Földi László azt mondta, az amerikai titkosszolgálat nyilvánvalóan tudja, hogy kik az érintett személyek és mik a valós indokok. A magyar titkosszolgálat azonban csak akkor lehetne tisztában ezekkel a tényekkel, ha beépült volna az amerikai struktúrába, amit a szövetségi megállapodás megnehezít.

Földi László szerint persze ezt a szövetségi etikettet nem mindenki tartja be, mert a titkosszolgálat befolyásolási akcióinak előzménye a hírszerzés, amihez pedig források kellenek. A szakember szerint a magyar szolgálatok nem valószínű, hogy ilyenekkel rendelkezhetnek, és nem csak azért, mert sértené a partnerállammal való együttműködést. Földi László szerint az okok között van az is, hogy amikor Magyarország ellen pár héttel ezelőtt elindult a folyamat, mintha a kormány is tanácstalan lett volna. A magyar vezetés nem  volt abban a helyzetben, hogy tudhatta  volna: nagyobb offenzíva előtt állunk, nem pedig csak néhány ember kitiltásáról van szó.