Prágai tüntetések: másként emlékezett az internetes sajtó

Eltorzította néhány internetes újság a hétfői prágai tüntetésekről szóló beszámolókat – írta a Célpont blog. A cikkben azt is hozzátették: csúsztatásokkal mosták össze a Milos Zeman elleni tüntetést Áder János szereplésével. A hétfői rendezvényen a tojásdobálás és skandálás egyértelműen Milos Zeman cseh köztársasági elnöknek szólt, és nem a magyar államfőnek.

A hétfői felvételeken az látszott, hogy a cseh államfő, Milos Zeman Joachim Gauckal beszélgetett az emléktábla leleplezése előtt, amikor hirtelen a tömegből tojásokkal kezdték el dobálni kettejüket. A biztonságiak hatalmas fekete esernyőkkel védték őket. Az is jól látszott, hogy Áder János köztársasági elnök a közelben állt, de az ernyőkön kívül. Egy alaposan célt tévesztett tojás elől pedig ügyesen kitért. A tábla leleplezése előtt is volt már kiabálás és dobálás, amikor Milos Zeman kezdett beszélni.

Hogy a tojásdobálás és a feldühödött tömeg szavai Milos Zeman cseh köztársasági elnöknek szóltak, azt a közmédia tudósítója is megerősítette, aki a helyszínen követte végig a megemlékezést. „A magyar, a szlovák vagy a lengyel köztársasági elnök lépett a mikrofonhoz, mindnyájukat meghallgatták, és a végén megtapsolták, így Áder János köztársasági elnököt is, akit semmilyen inzultus nem ért” – fogalmazott Bartal Tímea.

A magyar internetes újságok közül a hvg.hu hétfőn még tényszerűen írt arról, hogy a tömeg Milos Zeman ellen tüntetett, és „Áder János kérésére elcsendesültek a tüntetők”. Kedden viszont már azt emelte ki, hogy „tojással dobálták meg a magyar köztársasági elnököt”. Hasonló megfogalmazást vett át több más internetes médium is. Például a 444.hu azt írta: „tojással dobálták meg Áder Jánost”. A 168 óra pedig szó szerint azt közölte, hogy „esernyőkkel védték Ádert a dobálóktól”. Kedd délelőtt az index.hu tovább ment, úgy számolt be a történtekről, hogy „tojással dobálták meg Ádert Prágában”. Az alcímben pedig azt írták: „a feldühödött cseheknek nem tetszik a Putyin-barát politika”.

„Nemcsak lop, hazudik is az Index?” – ezt a kérdést a Célpont blog tette fel. A Magyar Nemzet online verzióján megjelent írásban részletesen elemzik, hogy az internetes újságcikkek milyen csúsztatásokkal vannak tele, és hogy összemossák a Milos Zeman elleni tüntetést Áder János szereplésével.

A blog kiemelte: az Index írásából még az a mondat is kimaradt, hogy Áder Jánost végighallgatta a tömeg, neki sikerült egyperces néma csendre intenie őket, mint ahogy az is hogy több más állam vezetője is ott volt a rendezvényen, sőt Joachim Gauck német elnököt fejbe is találta egy tojás.

Kapcsolódó tartalom