Így válasszunk e-könyv-olvasót

Az e-olvasók növekvő népszerűsége az elmúlt időben nyomon követhető a digitális könyvek piacának fejlődésén. Forgalmazott értékük már 2012-ben átlépte a 4,4 milliárd dollárt. Ugyanebben az évben Amerikában 10-ről 19 százalékra nőtt a készülékek penetrációjának aránya. Az európai a világ második legnagyobb és rohamosan fejlődő piaca, az Egyesült Királysággal és Németországgal az élen.

Fontos tudni, hogy a mai e-olvasók E Ink technológián alapuló kijelzővel rendelkeznek, melynek legnagyobb előnye, hogy nem bántja a szemet, nincs káros hatással a látásra. Egy E Ink kijelző lényegében ugyanúgy hat, mint a papír, hosszan tartó olvasás után sem fárasztja el a szemünket. Az oldaltükör tűző napfényben és mesterséges fény mellett is könnyedén olvashatunk. Előnyük továbbá, hogy minimális mennyiségű energiát fogyasztanak, így egy feltöltött e-könyv olvasó hetekig vagy akár hónapokig is üzemel.

Fotó: Pocketbook

Fotó: Pocketbook



Az E Ink kijelző alapvető jellemzője egy e-könyv-olvasónak, de emellett is számos tényező játszik szerepet abban, hogy maximális olvasásélményt nyújt-e egy készülék. A megfelelő olvasó kiválasztásakor érdemes először a gyártó, majd a készülék mellett dönteni.

A gyártó kiválasztása

Fontos, hogy a gyártó által forgalmazott e-olvasók menüje könnyen értelmezhető, kezelhető legyen, és hogy egyes elemei magyar nyelven szerepeljenek. A használati utasításoknak szintén elérhetőnek kell lenniük magyarul, hogy bárki eligazodhasson az egyes funkciók alkalmazásán.

Mielőtt elköteleznénk magunkat valamelyik gyártó mellett, győződjünk meg róla, hogy hazánkban is nyújt garanciális és garancia utáni szervizszolgáltatásokat. Ugyanilyen fontos, hogy a készülékekre adott garancia tartama ne legyen kevesebb 24 hónapnál – ez az EU-ban elfogadott norma és a minőség egyik biztosítéka.

A készülék kiválasztása

Méret szempontjából három fő kategóriába sorolhatjuk az e-könyv-olvasókat. A 6 inchnél nagyobb kijelzővel rendelkező készülékek hasznosak, ha technikai irodalmat, szakirodalmat olvasunk rajtuk. A 6 inches kijelző a legnépszerűbb, ez áll legközelebb a hagyományos könyvformátumhoz; az ennél kisebbet a fiatalok és a gyakran utazók részesítik előnyben.

Minden modern változat rendelkezik érintőképernyővel, amit sokszor nyomógombok egészítenek ki a kényelem kedvéésrt- a csak gombbal vezérelhető készülékek már idejétmúltnak számítanak.

Fontos, hogy egy készülék minél több formátumot támogasson, hiszen a könyvek átkonvertálása rengeteg időt követelhet. A legnépszerűbb fájlformátumok a következők: EPUB, PDF, FB2, DJVU, HTML, DOC, DOCX, MOBI (PRC), TXT, RTF. A PocketBook készülékei például 20 szöveg- és 4 grafikai formátumot támogatnak.

A DRM a digitális jogok védelmének leggyakoribb eljárása, ezért alapvető, hogy a készülék a legnépszerűbb védelmi és titkosítási eljárásokat is felismerje, mint az EPUB DRM vagy a PDF DRM.

A beépített memória optimális esetben 4 GB, de az a legjobb, ha microSD bemenettel is rendelkezik a készülék, ez az új tartalmak telepítését is megkönnyíti. Érdemes figyelembe venni, hogy van-e előre telepített tartalom az olvasón, egyes gyártók ugyanis akár 500 könyvet is elérhetővé tesznek ilyen módon a felhasználóknak.

Egyéni igények szerint fontos funkciók lehetnek továbbá a beépített világítás, az előre telepített szótárak, a wifi, a böngésző vagy a Text-to-Speech funkció, amelynek alkalmazásával a nem audiokönyv-formátumú olvasmányokat is meghallgathatjuk.