Elemzők: ismét meglepetést okozott a gazdaság

Megint meglepetést okozott a magyar gazdaság - legalábbis az elemzők szerint. A harmadik negyedévben - éves alapon - 3,2 százalékkal nőtt a GDP. Ez több annál, mint amit a hazai és külföldi elemzők előzetesen vártak. És egész Európában megint az egyik legjobb a magyar adat.

A járműgyártás, az építőipar, a turizmus és a mezőgazdaság: ezek az ágazatok húzták leginkább a magyar gazdaságot a harmadik negyedévben is. Az elemzők szerint az agrárium okozta a legnagyobb meglepetést, hiszen a várakozásoknál is jobban teljesített.
Így a Központi Statisztikai Hivatal gyorsbecslése szerint a GDP 3,2 százalékkal emelkedett az elmúlt év azonos időszakához képest - idén eddig mind a három negyedévben 3 százalékot meghaladó volt a növekedés mértéke.

A nemzetgazdasági miniszter szerint különösen jó eredmény, hogy egyre egészségesebb szerkezetben fejlődik a gazdaság.
„A legnagyobb kritikusaink is kimondják, hogy a magyar gazdaság ellenállóbb lett a külső hatásokra - akkor ezt mi magunk is megtehetjük -, valóban így van a magyar gazdaság elmúlt néhány eseménye. A jó ipari teljesítmény, a hitelminősítői felminősítés, az adósságtörlesztésnek a nyugodt üteme mind azt mutatja, hogy egyre inkább ráállunk egy olyan növekedési pályára, amiből aztán az a feladat, hogy minél több munkahelyet tudjunk létrehozni és a munkahelyek számát tudjuk a jövőben is növelni” – mondta Varga Mihály.

A Híradónak nyilatkozó szakértő szerint egy sor pozitív következményei lehetnek annak, hogy folyamatosan bővül a magyar gazdaság. „Nő a kormány mozgástere, könnyebben tudja például tartani az államháztartási hiány 3 százalék alatti szintjét. Vagy az  államadósságot is könnyebben lehet így csökkenteni. Nem utolsó sorban nőhetnek a bevételek és ezáltal több pénz juthat például foglalkoztatást bővítő programokra, egészségi, oktatási intézmények fejlesztésére” – fogalmazott Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház vezető elemzője.

Ha az utolsó negyedévben lassulna is a növekedés mértéke, a kormány által egész évre várt 3,2-os bővülés minden bizonnyal teljesülhet 2014-ben.