Ülést tart a jövő héten a diaszpóra tanács és a Máért

Az idei esztendő aktuális nemzetpolitikai eseményei, a honosítás helyzete, és a tervezett jövő évi szakiskolai tematikus program szerepel többi között a Magyar Diaszpóra Tanács november 19-i és a Magyar Állandó Értekezlet másnapi ülésén - mondta el Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár.

A két tanácskozást Orbán Viktor kormányfő nyitja meg - tájékoztatott Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Potápi Árpád János tájékoztatása szerint szerdán a Várkert bazárban tartja negyedik ülését a Magyar Diaszpóra Tanács. A rendezvényen felszólal Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a nemzetpolitikai államtitkár az idei év nemzetpolitikai eseményeinek áttekintése mellett beszámol a jövő évi tervekről, közte a szakiskolai tematikus programról. Wetzel Tamás helyettes államtitkár a honosítás aktuális kérdéseit tekinti át, Czunyiné Bertalan Judit köznevelési, Hoppál Péter kulturális és Soltész Miklós egyházi ügyekért felelős államtitkárok területük témáiról beszélnek majd.

Felszólal Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója is. A nemzetpolitikai államtitkár elmondta: szeretnék, ha a diaszpóra magyarsága is jobban tudna élni a magyar és a saját médiájuk lehetőségeivel. Sokszor tapasztalják, hogy nem élnek velük, vagy nem úgy, ahogyan erre mód lenne.

Az államtitkár felidézte: a Magyar Diaszpóra Tanács létrehozására azért volt szükség, mert a Máért alapvetően a Kárpát-medencei magyarságot jeleníti meg, de fontosnak tartották, hogy a diaszpórában működő magyar szervezetek véleménye is eljusson a magyar kormányhoz. Hozzátette: a kormány viszonyulása a diaszpórához 2010 után jelentősen megváltozott, nagyon jelentős szövetségesnek tekintik a diaszpóra magyarságát, fontosnak tartják, hogy a kormány intézkedéseiről első kézből kapjon tájékoztatást. Azért is fontos az abba tartozók jelenléte, bevonásuk az aktuális kérdésekbe, mert adott esetben más szemszögből láttatják az itthoni eseményeket, a magyarságot érintő témákat.

A tanács ülésére mintegy 200-250 résztvevőt hívtak meg, a szervezet idén is több taggal bővül. A Máért ülésén küldötteik szintén részt vesznek.

A Máért csütörtöki ülése szintén a kormányfő előadásával kezdődik, azt Semjén Zsolt beszéde követi. Ezután a határon túli magyarság képviselőinek rövid előadása következik, a kormányfő reagál rájuk. Várhatóan szó lesz a szomszédos országokban zajlott idei évi választásokról is.

Délután tematikus blokkal folytatódik a tanácskozás, szakállamtitkárok beszámolnak a Máért szakbizottsági üléseiről, Wetzel Tamás a honosításról, Potápi Árpád János az aktuális kérdésekről beszél, előadást tart Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetője.

Az ülés zárónyilatkozattal zárul, az államtitkár tájékoztatása szerint biztosan kitérnek majd benne Kárpátaljára és az ukrán helyzetre, szolidaritást kifejezve az ottani magyarsággal.