Selmeczi: A gyermek az első

A frakció kidolgozott javaslata: a kiskorúak, gyermekek sérelmére elkövetett szexuális indíttatású bűncselekmények ne évülhessenek el, a törvény bármikor teljes szigorával lecsaphasson az elkövetőre. A javaslatról ma dönt a Ház.

Nem évülhetnének el a gyermekekkel szembeni szexuális indíttatású bűncselekmények egy Fidesz kezdeményezte Btk.-szigorítás szerint. A parlament ma szavaz a javaslatról. Selmeczi Gabriella, a Fidesz emberi erőforrások kabinetjének vezetője az M1 kedd reggeli műsorában emlékeztetett rá: a nyáron derült ki, hogy egy volt középiskolai tanár bűncselekményeket követhetett el kiskorúak, gyermekkorúak sérelmére, ám az elévülés megvédheti az esetleges számonkéréstől.

Felhívta a figyelmet arra is, a kormány 2012-ben már szigorította a Btk.-t, azzal, hogy az elévülés a cselekvőképtelen vagy korlátozottan cselekvőképes gyermek nagykorúságától indul. Most azonban szembesülniük kellett azzal, hogy ez még kevés, ezért döntött úgy a frakció, hogy a kiskorúak, gyermekek sérelmére elkövetett szexuális indíttatású bűncselekmények ne évülhessenek el, a törvény bármikor teljes szigorával lecsaphasson az elkövetőre, ezek a bűncselekmények ugyanis nagyon sokáig lappanganak a sértettekben, és általában sok idő kell ahhoz, amíg feltárulnak.

Szeptemberben egyébként a németek is hasonló szellemben szigorították a törvénykönyvüket, sőt, egy intézetet is megbíztak azzal, hogy próbálja meg feltérképezni, miként lehetne esetleg kiszűrni a pedofilokat, érdemes lesz ezeket a tapasztalatokat is figyelni – hívta fel a figyelmet a Ma reggelben Selmeczi, hozzátéve: a Fidesznek első a gyermek, ezért kötelessége segíteni, hogy ezek a durva, elvetemült bűncselekmények ne maradhassanak büntetlenül.