Hajek: Ha Magyarország engedetlen, bármire felkészülhet

A temelini atomerőmű bővítését nem amerikai cég nyerte, ezért az amerikaiak egy korrupciós ügy kirobbantásával akarták elérni, hogy 2013-ban megbukjon a a Petr Necas vezette cseh kormány - erről a korábbi cseh államfő volt szóvivője beszélt a Híradónak.Petr Hajek azt is mondta, hogy most az Orbán-kormány hoz sokkal függetlenebb döntéseket, mint annak idején Petr Necas. Ez szerinte összefügghet a NAV-vezetők kitiltási ügyével, amely mögött szintén egy állítólagos korrupciós ügyet sejtet Amerika.

Gyakorlatilag puccsal buktatták meg a cseh kormányt, korrupciós botrányra hivatkozva - először a Magyar Nemzetnek nyilatkozott erről Petr Hajek, a volt cseh államfő, Vaclav Klaus egykori szóvivője. Petr Hajek szerint Petr Necas nem engedte verseny nélkül nyerni az amerikaiakat a Temelini atomerőmű-bővítési tenderen. Ezért Washington gyakorlatilag megrendelte a prágai kormány megbuktatását.

Petr Hajek most interjút adott a Híradónak Prágában. Arról beszélt: Magyarországnak is vigyáznia kell, mert ha továbbra is engedetlen lesz Washingtonnal és Brüsszellel, akkor bármire felkészülhet.

„Az Orbán-kormány most ugyanolyan engedetlen, mint amilyen a Necas-kormány volt. Ráadásul a cseh kormány megbuktatásakor még nem volt Ukrán-válság. Az USA és az EU érdekei most duplájára, sőt: háromszorosára nőttek. Ráadásul az Orbán-kormány sokkal függetlenebb döntéseket hoz, mint annak idején Petr Necas. Ez elég, hogy elkezdődjön egy folyamat, ami megbuktatja a Orbán-kormányt” – fogalmazott Petr Hajek, aki arról is beszélt: Csehországban az amerikaiak akarták, hogy 2013-ban megbukjon az akkori prágai kormány.

„A Necas-kormány ki akarta bővíteni Temelint. A cseh kormányfő pedig Moszkvában világossá tette, hogy fair verseny lesz. Ez sértette a nyugati érdeket. Ezért lecserélték az amerikai nagykövetet Prágában, mert képtelen volt megszerezni Temelint. A következő amerikai nagykövet pedig már úgy jött Prágába, hogy megszerzi Temelint”- jelentette ki Petr Hajek.

A Prága hadművelet azután indul, ahogy Petr Necas hazatért Moszkvából - ezt mondta korábban a Magyar Nemzetnek Petr Hajek. Szerinte az amerikaiak bármi áron meg akarták akadályozni, hogy Temelini beruházást az oroszok nyerjék. Ezért kirobbantottak egy korrupciós álbotrányt, amibe a kormány belebukott. Az ügylet sikeresnek bizonyult, a kormány megbukott, a tendert törölték.

„Ez már a forgatókönyv része” - így fogalmazott Petr Hajek a budapesti tüntetésekkel kapcsolatban. Azt mondta: a demonstrációkat az Orbán-kormány megdöntésére dolgozták ki. A forgatókönyv szerinte az, hogy kirobbantanak egy korrupciós ügyet, ami évekig húzódik, eredménytelenül. De közben a kormány belebukik.

„Nem látok bele túl mélyen a magyar eseményekbe, de nyilvánvaló, hogy a modell, vagyis a forgatókönyv ugyanaz. Feszültséget keltenek a társadalomban. És kialakítanak olyan csoportokat, amelyek a kormány távozását követelik” – mondta az egykori cseh kormányfő bizalmasa.

Petr Hajek azt mondta: ezt a módszert többször, több helyen alkalmazták már a nyugatiak. Szerinte ilyen volt a bársonyos forradalom és az Arab Tavasz, de szerinte ugyanezt a módszert alkalmazzák Szíriában és Ukrajnában is.