Kiosztották a Hazám-díjakat

Pogány Judit, Sajdik Ferenc, Vekerdy Tamás is megkapta az elismerést a XXI. Század Társaságtól, amelynek tagjai koszorút helyeztek el József Attila sírján a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.

Kiosztották a XXI. Század Társaság Hazám-díját szombaton Budapesten, az elismerést Marosi Ernő művészettörténész, Perényi Miklós gordonkaművész, Pogány Judit színművész, Sajdik Ferenc karikaturista, Solymosi Frigyes kémikus, Szigeti László, a felvidéki Kalligram Könyv- és Lapkiadó igazgatója, valamint Vekerdy Tamás pszichológus, író, pedagógus vehette át az idén. A hét tudós és művész mellett Hovanyecz László újságíró munkásságát posztumusz Hazám-díjjal ismerték el.
Pogány Judit színművész (b) átveszi a XXI. Század Társaság Hazám-díját Vámos Tibortól, a kuratórium elnökétől a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban 2014. november 8-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Kocsis András Sándor, a XXI. Század Társaság elnöke köszöntőjében elmondta azt is, hogy a díjátadó előtt - a hagyományoknak megfelelően - a társaság tagjai koszorút helyeztek el József Attila sírján a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Az elnök felidézte, hogy a 2001-ben alapított díj a költő Hazám című költeményéről kapta nevét, az elismerést azért kapják heten, mert a versciklus hét szonettből áll.

A Hazám-díj kuratóriuma a kitüntetést minden évben azoknak a művészeknek és tudósoknak adományozza, akik a magyar közgondolkodásban, az ország tudományos, illetve kulturális és művészeti életében kiemelkedő tevékenységet folytattak, életművükkel Magyarországot szolgálták. A díjra a társaság tagjai tehettek javaslatot, a kitüntetett személyiségek közé minden évben egy külhoni magyar művészt vagy tudóst is beválogatnak.
A Hazám-díj kuratóriumának elnöke Vámos Tibor villamosmérnök, tagja Ágh Attila közgazdász, Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó vezetője, Révész T. Mihály jogtörténész, Romsics Ignác történész, Spiró György író és Varga Gyula professor emeritus.