Jövő júliustól emelkedhet a szociális területen dolgozók bére

A szociális ügyekért felelős államtitkár Czibere Károly azt mondta: az ideinél lényegesen több pénzt ad az állam jövőre a szociális szférának, és az ágazatban dolgozók jövő nyártól jelentős béremelésre, 2016-tól pedig életpályamodell bevezetésére számíthatnak.

A szociális területen dolgozók, illetve a gyermekjóléti és gyermekvédelmi szakemberek az év eleje óta kapnak bérpótlékot. Ide tartoznak például az időseket, fogyatékkal élőket, szenvedélybetegeket és hajléktalanokat ellátó intézmények dolgozói, a gyermekotthonok munkatársai, valamint a bölcsődei alkalmazottak is.

A pótlék mértéke függ az iskolai végzettségtől és a szakmában eltöltött évektől. Összege pedig 6 és 17 ezer forint között mozog. A támogatásra idén és 2015 -ben is csaknem 12 milliárd forintot fordít a kormány.

Országszerte több mint 73 ezren dolgoznak szociális ágazatban, átlagban havonta, nettó 94 ezer forintot keresnek. Ez az egyetlen olyan terület, ahol az átlagbér még 100 ezer forint alatt van.

A szociális ügyekért felelős államtitkár bejelentette: a fizetések jövő nyártól jelentősen emelkedhetnek. Czibere Károly úgy fogalmazott, hogy hosszú távon kiszámítható és vonzó pálya kialakítása a cél. Az államtitkár kijelentette, azt szeretnék elérni, hogy a szociális szakma hivatássá váljon. A bérek emelésén túl a kormány életpályamodell bevezetését is tervezi 2016 januárjától a szociális területen dolgozóknál. Ennek része lehet az egységes bértábla, a szakmai továbbképzés és az előmeneteli rendszer.