Soha nem volt még ilyen közel az 1 milliárd euróhoz a magyar külkereskedelmi többlet

Csúcsokat döntöget az ország külkereskedelmi teljesítménye. Az export szeptemberben 5,8 százalékkal bővült éves összehasonlításban. A behozatal pedig 5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A Híradónak nyilatkozó szakértő szerint ez annak köszönhető, hogy Magyarország minőségi, jó termékeket exportál, amelyek után nem esett vissza a kereslet.

Az építőiparnak gyártanak betonacélt az ózdi művekben. Termékeik 80 százalékát külföldön, a környező országokban adják el. Tavaly az Exim Banktól vett fel kedvező kamatozású exporthitelt a cég, aminek köszönhetően növelni tudták termelésüket.

„Fél év alatt sikerült azt a mennyiséget legyártani, mint előző két években. Ez természetesen annak is betudható, hogy a piaci igények valamelyest növekedtek, de ugyanakkor el kell mondani azt, hogy olyan technológiai módosításokat végeztünk a cég profilján, illetve költséghatékonyabb megoldásokat alkalmaztunk, amelyek lehetővé tették ezt a növekedést” – mondta Bartha Imre ügyvezető.

Az Ózdi Acélműveknél további fejlesztést is terveznek, amitől újabb növekedést várnak. Számításaik szerint ezért új munkaerőre is szükség lesz. A Központi Statisztikai hivatal legújabb adatai is azt mutatják, hogy bővíteni tudták külföldi eladásaikat a vállalkozások.

Szeptemberben 5,8 százalékkal nőtt az export az egy évvel korábbihoz képest, míg az import - a belső fogyasztás növekedése miatt - 5 százalékkal volt magasabb. A külkereskedelmi mérleg többlete pedig megközelítette az egymilliárd eurót.

Soha nem volt még ilyen közel az 1 milliárd euróhoz a magyar külkereskedelmi többlet - ezt mondta a Híradónak nyilatkozó elemző. Ez azt jelenti, hogy csaknem 1 milliárd euróval több bevétel származott a külföldi eladásokból, mint amennyibe a behozatal került.

„Egy olyan nyitott és exportvezérelt gazdaság számára, mint a magyar gazdaság, ez egy jó hír, hiszen úgy tűnik, hogy az eurózóna, illetve a német gazdaság lanyhulása - amely egyébként a fő exportpiacaink - ellenére bővülni tudott a magyar export és a külkereskedelmi többletünk is tovább tudott hízni. Tehát a magyar ipar által előállított termékek úgy tűnik, hogy jól fogynak, mindezek ellenére és ezek válságállóbbá teszik a magyar gazdaságot és a magyar ipart is” – fogalmazott Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház vezető elemzője.

Elemzők szerint mindez azt is jelenti, hogy az euróövezet gyengélkedése miatt a következő hónapokban sem kell arra számítani, hogy visszaesik a magyar gazdaság lendülete.