Megalakult a Fővárosi Közgyűlés

Esküt tettek péntek reggel a Fővárosi Közgyűlés tagjai, ezzel megalakult az új testület. Tarlós István főpolgármester szerit a kormány és a városvezetés most is együttműködésben fog dolgozni.

A 33 tagú Fővárosi Közgyűlésnek tagja Tarlós István főpolgármester, a 23 kerületi polgármester és kilenc, kompenzációs listán bejutott képviselő. Tarlós István az ünnepi alakuló ülésén azt hangoztatta, hogy a kormány és a főváros a most kezdődő önkormányzati ciklusban is együtt fog dolgozni.

A főpolgármester szerint a kormánypárti képviselőkkel soha nem volt akkora egyetértés, mint most, s valamennyi képviselővel együtt kíván működni pártállástól, érzelmektől, indulatoktól és hovatartozástól függetlenül. Kijelentette azt is: a városért akar tenni.

A Fővárosi Közgyűlés ünnepi alakuló ülése


Szólt arról, hogy számos eredménye van a kormány és a főváros együttműködésének, a továbbiakban is számít a kormányra, s az is számíthat az önkormányzatra. Mint fogalmazott, ennek jeleit a következő öt évben is ki lehet majd tapintani.

A városvezető egyúttal arról is beszélt: Budapest szuverén és szabad város. "Volt már nekünk nagy kommunista barátunk, most van demokrata barátunk" - fogalmazta meg kifejtve: akkor is meg akarták mondani, hogy "mit szeressünk és hogy szeressük", s úgy tűnik ez most is így van. Kijelentette: "magunktól is el tudjuk dönteni, milyen demokráciát szeretnénk és hogyan".

Módosították a szervezeti és működési szabályzatot

Több ponton módosította a fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát a Fővárosi Közgyűlés a pénteki alakuló ülésén. Az szmsz-en egyebek mellett a választási törvényből eredő módosításokat vezették át.

A közgyűlés összetételére vonatkozik az egyik változás: a testület tagja a főpolgármester, a 23 kerületi polgármester és a fővárosi kompenzációs listáról mandátumot szerző 9 képviselő. Pontosították a szavazásra vonatkozó előírásokat is, így például beemelték a főváros lakosságszámának együttesen több mint a felét képviselő kerületi polgármesterek igen szavazatának szükségességét.

Nem kapnak pluszjuttatást a polgármesterek

Megváltozott a képviselők javadalmazása: a kerületi polgármesterek pluszjuttatást nem kapnak közgyűlési munkájukért, a kompenzációs listán bejutottak alapdíját pedig csökkentették. A képviselők korábban a főpolgármesteri illetmény 25 százalékát kaphatták, ezt most 15 százalékra csökkentették.

Megszűnnek a frakciók

Az szmsz-ből kivették a frakciókról szóló pontokat, továbbá a képviselőcsoportok működéséhez biztosított egyszeri alapellátásokat, egyebek mellett a költségvetési keretet, irodai eszközöket, napilapokat, reprezentációs költségeket.

A határozatot a képviselők 23 igen, 7 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett fogadták el.

A bizottsági struktúrákról és a tagokról, tisztségviselőkről november 26-án döntenek majd.

Megválasztották a főpolgármester-helyetteseket

a Fővárosi Közgyűlés pénteki alakuló ülésén megválasztották a főpolgármester-helyetteseket is. A határozat értelmében Bagdy Gábor pénzügyi, gazdasági, vagyoni kérdésekért felelős, Szeneczey Balázs a fejlesztésekért, Szalay-Bobrovniczky Alexandra pedig a humán területért felelős főpolgármester-helyettes.

Bagdy Gábor havi illetményét 1 037 057 forintban állapították meg, és 155 559 forint költségtérítésre jogosult. Szeneczey Balázs havi 972 241 forintot kap, költségtérítése pedig 145 836 forint. Szalay-Bobrovniczky Alexandra illetménye havonta 907 425 forint, költségtérítését pedig 136 114 forintban határozták meg.

A főpolgármester fizetését törvény szabályozza: 2013 januárjától az alapilletménye 602 940, az illetménykiegészítése 301 470, a vezetői illetménypótléka 391 911 forint, vagyis összesen havi bruttó 1 296 321 forint illeti meg. Helyetteseinek a fizetését a főpolgármesteri illetmény 70 és 90 százaléka között határozhatják meg.

Tarlós István és helyettesei a főjegyző indítványa szerint hivatali autóra és hivatali telefonra is jogosultak.

A személyi döntéseket titkos szavazással hozta meg a közgyűlés, a helyettesek letették hivatali esküjüket.

A testület egyhangúlag megválasztotta Kocsis Máté józsefvárosi polgármestert önkormányzati és rendészeti tanácsnoknak.