Pénteken avatják fel az új abdai Radnóti-szobrot

Péntek délután avatják fel az új Radnóti-szobrot Abdán, az alkotást tavaly egy eltévedt autós döntötte le.

A régi szobor részletekig hű mását csütörtökön délelőtt emelték helyére, a pénteki avatóünnepséget a költő halálának 70. évfordulója, november 9. alkalmából tartják.

Domanyik Eszter, a győri városháza sajtófőnöke az MTI-nek korábban elmondta: az eredetileg Melocco Miklós által készített szobor újraalkotásának és a tereprendezésnek mintegy 15 millió forintos költségét - a korábbi ígéretének megfelelően - a megyeszékhely önkormányzata állta; ennek részeként olyan erős megvilágítást kap az alkotás, hogy véletlenül se fordulhasson elő még egyszer ilyen baleset.

Mint ahogy az MTI akkor beszámolt róla, tavaly november közepén döntötte le egy autós a műalkotást. A szobor kettétört, nem volt javítható. A tettest, egy 24 éves pápai férfit, aki egy szórakozóhelyre tartva tévedt el éjszaka a sűrű ködben, közúti közlekedés rendjének megzavarása miatt pénzbírsággal sújtotta és három hónapra eltiltotta a járművezetéstől a Győri Rendőrkapitányság.

Az eset után napokkal jelentette be a győri önkormányzat, hogy ismét kifaragtatja Melocco Miklóssal a szobrot. A művész akkor az MTI-nek elmondta, hogy a mai eljárásokkal tökéletes, az eredetivel milliméteres pontossággal megegyező másolat jöhet létre.

Radnóti Miklós (1909-1944) szobrát Győr és Abda határában 1980-ban állították fel, azon a helyen, amelynek közelében a költőt más zsidó foglyokkal együtt egy halálmenetben agyonlőtték.