Elhunyt Manitas de Plata világhírű flamencogitáros

Elhunyt Manitas de Plata, a flamenco világszerte ismert francia képviselője. A 93 éves gitáros halálát lánya, Francoise közölte csütörtökön.

A zenésznek, akit Paco de Luciával és Django Reinhardttal együtt a műfaj királyai között emlegettek, több mint 80 albuma jelent meg, 93 millió példányban keltek el világszerte.

1921. augusztus 7-én született a dél-franciaországi Sete városában, ahol jelentős cigány közösség él. Apja lókupec volt. Gitározni nagybátyja bátorítására kezdett, kilencévesen már játszott a hangszeren anélkül, hogy olvasni tudta volna a kottát.
Eredeti neve Ricardo Baliardo volt, művésznevét - amely "varázsujjakat" jelent - később vette fel. A Riviérán, ahol kávéházak teraszain játszott, már így ismerte meg mások mellett Jean Cocteau, Pablo Picasso, Salvador Dalí és Brigitte Bardot, akik mind barátai lettek. A fotós Lucien Clergue ajánlotta amerikai producereknek, hogy hívják meg New Yorkba, és ott a Carnegie Hallban aratott nagy sikert. Egy időben őt tartották a leghíresebb európai előadónak a világon.

A szép nők, a nagy autók és a szerencsejáték szerelmese volt, bevételeit pedig csaknem 80 fős törzse eltartására költötte, szegényen halt meg. Sok nővel volt dolga, maga sem tudta pontosan, hány gyereket nemzett, híresztelések szerint legalább 24-et, ő maga 13-at ismert el. Három fia, Jacques "Paco", Tonino és Diego tagja a világszerte ismert Gypsy Kings zenekarnak.