Oroszország nem vett részt a 2016-os atombiztonsági csúcs előkészítő megbeszélésén

Oroszország nem vett részt a 2016-os atombiztonsági csúcstalálkozó előkészítő megbeszélésén - közölték hétfő este amerikai és európai tisztségviselők. Hozzátették: nem tudják, Moszkva magán a csúcson sem akar részt venni vagy csak így tiltakozik az ukrajnai helyzet miatt vele szemben bevezetett szankciók ellen.

Ha nem is tart sokáig Oroszország méltatlankodása, távolmaradása a csúcstalálkozót előkészítő első megbeszélésről, figyelemre méltó, hiszen nagyhatalom és egyike a világ öt hivatalosan elismert atomhatalmának. Csak három vagy négy megbeszélést terveztek a 2016 tavaszán tartandó csúcstalálkozóig.

Oroszország nem vett részt az idén márciusi hágai atombiztonsági csúcstalálkozón sem, amelyen a résztvevők megállapodtak abban, hogy a nemzetközi irányelveket nemzeti törvényekbe foglalják.

Barack Obama amerikai elnök 2010-ben kezdeményezte, hogy a nemzetközi közösség rendezzen csúcstalálkozókat, amelyeken megvitathatnák, hogy miként lehetne gondoskodni az atomfegyverek előállításához szükséges nukleáris anyagok biztonságáról, arról, hogy ne kerüljenek terroristák kezébe.