Időközi választás Veszprémben: február 22-éig kell megválasztani az új képviselőt

Február 22-éig kell megválasztani a veszprémi országgyűlési képviselőt az uniós biztossá kinevezett Navracsics Tibor helyére.

Navracsics Tibor áprilisban az országgyűlési képviselők választásán Veszprém megye 1. számú országgyűlési egyéni választókerületében szerzett mandátumot. A képviselőt október 30-i hatállyal uniós biztossá nevezték ki, így - mivel az uniós biztosi és a parlamenti képviselői mandátum összeférhetetlen - lemondott országgyűlési mandátumáról.

A választási eljárásról szóló törvény szerint, mivel a képviselő egyéni választókerületi mandátumról mondott le, időközi választást kell kitűznie a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB).

A jogszabály szerint az időközi választást a mandátum megüresedésétől - azaz a lemondástól - számított 120 napon belülre kell kitűzni, azaz ebben az esetben február 22-éig meg kell választani az új képviselőt.

A törvény előírja továbbá, a választást úgy kell kitűzni, hogy a magyarországi szavazás napja a kitűzés napját követő hetvenedik és kilencvenedik nap közé essen, azaz a veszprémi választás esetében november 24-e és december 14-e között kell kitűznie a választást a Nemzeti Választási Bizottságnak. Bár a választást hivatalosan az NVB tűzi ki, a voksolás időpontjára a Veszprém megyei 1. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság tesz majd javaslatot. A választást megtartásának napja vasárnap kell legyen.