Magyarország uniós listavezető a női munkanélküliség csökkentésében

Magyarország nyolc hónapja listavezető a női munkanélküliség csökkentésében - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium az Eurostat adatai alapján. A tárca közleménye szerint 2014 januárja és augusztusa között minden hónapban az unió tagállamai közül Magyarországon csökkent legnagyobb mértékben a női munkanélküliség.

A tárca Szalai Piroskára, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős volt miniszteri biztosra hivatkozva azt írta: Magyarországon a nők szezonálisan kiigazított munkanélküliségi rátája 7,8 százalékos volt a legutóbbi hónapban, ami 2,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ez azt jelenti, hogy valamennyi tagállam közül ismét Magyarországon javult a legnagyobb mértékben a nők mutatója - tették hozzá, jelezve: a folyamat hatására már csak 10 olyan ország van, ahol kisebb az állástalanok aránya, mint nálunk.

Az unióban a nők átlagos munkanélküliségi rátája 10,2 százalék, ami az elmúlt évben 0,7 százalékkal javult, de még mindig van 4 olyan ország, ahol emelkedik az állástalanok aránya - jegyezte meg a minisztérium.

Szalai Piroska szerint a munkanélküliség idei mérséklődésében jelentős szerepet játszottak azok a járulékkedvezmények, amelyek bevezetését a Munkahelyvédelmi Akció tette lehetővé - zárul a közlemény.